Így lehetsz ellenállóbb a stresszel szemben

2023. április 20.
A stressz a mindennapjaink része, és sajnos nem kerülhető el. Azonban az Amerikai Pszichológiai Társaság egyik tanulmánya szerint azok az emberek, akik fejlődési lehetőségként tekintenek a bizonytalansággal járó szituációkra, sokkal hatékonyabban küzdenek meg vele.
Így lehetsz ellenálóbb a stresszel szemben

Stresszes állapotot eredményezhet minden változás, amelyhez alkalmazkodnunk kell, de egy jelentéktelennek tűnő hétköznapi esemény is. A negatív stressz folyamatos védekezésre kényszeríti a szervezetet és gyengíti az ellenálló képességet, ami hosszabb távon egészségkárosodást okozhat. Önmagában azonban a stressz nem egy betegség, sőt bizonyos mértékig elengedhetetlen a megléte ahhoz, hogy sikeresen alkalmazkodjunk az új helyzetekhez.

A stressz küzdelemre ösztönzi a szervezetünket: az egészséges szinten tartott izgalmi állapot fokozza a teljesítőképességünket és a szervezetünk hatékonyságát. A feszültségszint növekedésével azonban csökkenhet a koncentrációnk, gyakrabban hibázhatunk, ingerlékenyebbek lehetünk, negatív, ingadozó érzelmeket tapasztalhatunk, és fizikai problémáink is jelentkezhetnek.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása szerint a tartós stressz bizonyítottan hozzájárul az olyan súlyos betegségek kialakulásához, mint a szívinfarktus, a magasvérnyomás-betegség, a gyomorfekély vagy az autoimmun betegségek. Sokaknál fokozott alkoholfogyasztást vagy dohányzást eredményez, ami, bár úgy tűnhet, hogy oldja a feszültséget, bizonyítottan ártalmas az egészségünkre. Emellett pedig a hatásuk össze sem hasonlítható azokkal a pszichológusok által kidolgozott stresszkezelési módszerekkel, melyeket bárki könnyen elsajátíthat.  

Ártalommentes stresszkezelés

Emma Seppälä Ph.D. tanulmánya szerint a stressztűrő képességünk tulajdonképpen ugyanolyan természetes adottság, mint a stresszválaszunk. Az előbbi az, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egy traumatikus életesemény után újraindítsuk mindennapi életünket. Természetesen a stresszel szembeni ellenálló képességünket külső tényezők is befolyásolják, például a genetikánk vagy a kora gyermekkori élményeink. A stresszkezelés azonban egy olyan tulajdonság, amelyet sikeresen ki tudunk alakítani az életünk során: mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy egészséges megküzdési stratégiákat használjon.

A Psychology Today című szaklapban publikált cikk szerint a stresszel szemben ellenálló személyek a nehézségeket kihívásként élik meg, a kudarcaik okát pedig nemcsak magukban keresik, hanem a külső körülményeket is figyelembe veszik. Az Amerikai Pszichológiai Társaság az alábbi gyakorlatokat javasolja az egészséges stresszkezeléshez:

  • Amikor feszültek, ingerültek, dühösek vagyunk, gondoljuk végig, hogy mi váltotta ki ezt az érzést, mit tehettünk volna másképp, és a jövőben hogyan tudnánk pozitívan változtatni a hasonló helyzeteken.
  • Próbáljuk meg mellőzni az olyan emberek társaságát, akik lemerítenek.
  • Ehelyett keressük olyan együttérző, megértő emberek társaságát, akik emlékeztetnek minket arra, hogy nem vagyunk egyedül ezekben a nehéz helyzetekben.
  • Törekedjünk a romboló, negatív gondolatok kizárására, átformálására.
  • Alakítsuk ki a napirendünket úgy, hogy önmagunkra is jusson időnk: pihenjünk eleget, sportoljunk, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és egészségesen.

Fokozott stresszhelyzetben előfordulhat, hogy dohányzással próbálunk enyhíteni a feszültségünkön. Ma már senki számára nem kérdés, hogy a dohányzás káros az egészségünkre, ám feladni ezt a szokást még a legelszántabbak számára is embert próbáló feladat. A dohányzással összefüggő ártalomcsökkentés legjobb módja, ha egyáltalán nem gyújtunk rá. Azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni, egy másik lehetőség lehet a tájékozódás a tudományosan alátámasztott, füstmentes alternatívákról, ilyen technológiák  például az e-cigaretták, a hevítéses dohánytermékek vagy nikotinpárnák. A nikotinfogyasztásnak ugyanis már nem csupán a klasszikus cigaretta az egyetlen módja. A klasszikus cigaretta esetében a dohány égése közben képződő káros anyagok belélegzése okozza az ártalmak jelentős részét. Az új típusú dohányipari technológiák tartalmaznak ugyan nikotint, de használatuk nem jár égéssel, így a hagyományos cigarettákkal szemben alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak*, ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek hosszú távú hatásait még vizsgálják.

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért kérjük látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.