3+1 nyári tipp az ártalomcsökkentéshez

2023. június 22.
A szervezetünk folyamatosan változik és alkalmazkodik az évszakok időjárási viszonyaihoz. A nyári kánikula felboríthatja a szervezet egyensúlyát, legyen szó a bőrünk állapotáról, a folyadékigényünkről, az emésztésünkről vagy a fizikai terhelhetőségünkről. Ezért is fontos, hogy ilyenkor még jobban figyeljünk a testünk jelzéseire, és tisztában legyünk azzal, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük a különböző ártalmakat.
3+1 nyári tipp az ártalomcsökkentéshez

1. Használjunk fényvédőt mindennap!

Nyáron egész más időjárási viszonyokhoz kell alkalmazkodnia bőrünknek, melyek közül az erőteljes napsugárzás különösen káros lehet. Az UVA- és az UVB-sugarak nemcsak napégést okozhatnak, hanem idő előtti bőröregedést, szemkárosodást, napallergiát, súlyos esetben pedig akár bőrrákot is. Ezért elengedhetetlen, hogy a legmelegebb órákban ne tartózkodjunk hosszan a napon, vagy ha igen, akkor is hordjunk kalapot és használjunk fényvédő krémet. A bőrtípusunknak megfelelően lehetőleg minél nagyobb faktorszámú napolajat vagy naptejet használjunk, az érzékeny bőrrel rendelkezők pedig különösen figyeljenek oda a folyamatos védelemre. Érdemes már a nap elején felvinni a fényvédőt, hogy amint kilépünk az utcára, bőrünk azonnal védelmet kapjon.

2. Hidratáljunk kívül-belül!

A forró, száraz időben könnyebben kiszáradunk. Ezt sokszor észre sem vesszük, ha napon vagyunk, izzadunk, és nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy naponta hét-nyolc pohár vizet megigyunk. Ezért ebben az évszakban tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogy feltöltsük a folyadékraktárainkat. Belülről a megfelelő mennyiségű vízzel hidratálhatjuk a bőrünket, míg kívülről egy tápláló hidratálókrémmel. Nyáron érdemes lágyabb textúrájú, természetes összetevőkből álló termékeket választani, melyek nem ragadnak és nem nyújtanak zsíros érzetet a bőrön.

3. Változtassunk az étkezési szokásainkon!

A nagy hőségben egész más típusú ételeket igényel a szervezetünk, mint ősszel vagy télen. Érdemes minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen amellett, hogy folyadékkal látnak el, még fel is tankolhatunk a bennük található vitaminokból és ásványi anyagokból. Az A-vitaminban gazdag ételek — például a sárgarépa, a zeller vagy a sárgabarack — fogyasztása hozzájárulhat a napégette bőr gyógyulásához, a szemünk egészségéhez, illetve megelőzhetjük általa a bőrünk száradását, kirepedezését is. Kánikulában kerüljük a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételeket, melyek megterhelik az emésztőrendszerünket. A melegben gyorsabban megromlanak az élelmiszerek, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő hűtésükre és tárolásukra is, főleg a húsok és a tejtermékek esetében.

+1 Tájékozódjunk az ártalomcsökkentett megoldásokról!

Nemcsak nyáron, de az élet számos területén ki vagyunk téve az ártalmaknak, gondoljunk csak az olyan káros szokásra, mint amilyen a cigarettázás. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem gyújtanánk rá, vagy ha már rászoktunk, felhagyunk a dohányzással. Aki mégsem tud lemondani róla, annak érdemes tájékozódnia az újgenerációs technológiákról: az e-cigarettáról, a hevítéses dohánytermékről vagy a nikotinpárnáról. Ezek tartalmaznak ugyan nikotint, de a használatuk nem jár égéssel, így a hagyományos cigarettához képest alacsonyabb károsanyag-kitettség érhető el.*

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkat találhat az égéshelyett.hu oldalon.