Tangaviselés és hüvelyfertőzés: ez a közük egymáshoz (x)

2023. október 02.
A tangaviselés nemcsak a divat, hanem az egészség szempontjából is fontos kérdés. Sok nő szereti a tangát, mert kényelmes, szexi és nem látszik át a ruhán. De vajon tudjuk-e, milyen betegségeket okozhat a tangaviselés, és mit tehetünk, ha már megvan a baj?
Tangaviselés és hüvelyfertőzés: ez a közük egymáshoz (x)

A tangaviselés leggyakoribb egészségügyi kockázata a hüvelyi fertőzés. Ennek egyik oka, hogy ezek az alsóneműk gyakran készülnek műszálas anyagból, amely nem engedi át a levegőt és a párát, így kedvező körülményeket teremt a hüvelybe került kórokozók elszaporodásához. Nemcsak az anyag, hanem a szabás is veszélyforrás: a vékony textilcsíkon könnyen átjutnak a baktériumok a végbélnyílás környékéről a hüvelybe, ahol bakteriális vaginózist (BV) okozhatnak.

Kulcskérdés a hüvelyflóra egészsége

Bár a tangaviselés növeli a kialakulásának valószínűségét, a bőséges, szürkésfehér hüvelyfolyással, kellemetlen szaggal járó bakteriális vaginózist sok tényező előidézheti. Röviden összefoglalva: minden, ami megzavarja a hüvely normál flórájának működését, fokozza a bakteriális hüvelyfertőzés rizikóját. Így tehát a BV kialakulása összefüggésben lehet bizonyos fogamzásgátló készítményekkel, gyógyszerekkel vagy betegségekkel, az immunrendszer meggyengült működésével, továbbá az intenzív szexuális élet, a túlzásba vitt intim tisztálkodás, a stressz vagy különböző kozmetikumok egyaránt hajlamosíthatnak a megbetegedésre.

Ötletek, hogy megelőzzük a bajt

Hogyan előzhetjük meg a tangaviselés okozta hüvelyfertőzést? A legjobb megoldás természetesen az lenne, ha nem viselnénk tangát, vagy csak ritkán és rövid ideig tartanánk magunkon. Ha mégis ragaszkodunk ehhez a ruhadarabhoz, az alábbi tippek segíthetnek:

  • Válasszunk pamut anyagú tangát, amely átereszti a levegőt és a nedvességet!
  • Hordjunk laza ruhát a tanga felett, hogy ne nyomja vagy dörzsölje a bőrt!
  • Ne viseljünk tangát menstruáció alatt!
  • Kerüljük a tangát edzés közben vagy után, és edzés után mindig cseréljük le az átizzadt ruházatot!
  • Mellőzzük a tangát alvás közben, hogy a bőrünk pihenhessen és regenerálódhasson! A legjobb, ha éjszaka egyáltalán nem viselünk alsóneműt.

Vitagyn C hüvelykrém: a bakteriális vaginózis kezelésének kiegészítésére

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Ha ragaszkodunk a tangához, de szeretnénk megelőzni a bakteriális vaginózis kialakulását vagy kiújulását, akkor figyeljünk oda a fenti pontokra, és gondoskodjunk a megváltozott hüvelyflóránk regenerálásáról is. Ehhez válasszunk olyan hüvelykrémet, amely gátolja a kórokozók szaporodását és segíti a jótékony tejsavbaktériumok növekedését. Ilyen például a Vitagyn C hüvelykrém, amely vény nélkül kapható bakteriális vaginózis kezelésének és megelőzésének kiegészítésére. A Vitagyn C hüvelykrém tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvelyi pH-t, ami egészségesen savas közeget teremt. Gátolja a kórokozók szaporodását, prebiotikum-tartalma révén segíti a hüvely egészségéért felelős, jótékony tejsavbaktériumok növekedését, ráadásul várandósság és szoptatás alatt is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció