HPV: otthon elvégezhető teszttel vehetjük fel a harcot a rák ellen

2023. október 11.
Szerencsére ma már egy egyszerű otthoni teszt segítségével időben felfedezhetjük a HPV-fertőzöttséget.
HPV: otthon elvégezhető teszttel vehetjük fel a harcot a rák ellen

A HPV, vagyis a humán papillomavírus egy gyakori szexuális úton terjedő fertőzés, amelynek több mint 200 különböző típusa létezik. Kutatások szerint a szexuálisan aktív emberek többsége élete során megfertőződik a HPV valamely típusával, ám szerencsére különösebb beavatkozás nélkül meg is gyógyul. Vannak azonban a HPV-nek olyan törzsei, amelyek súlyos betegségeket is okozhatnak. Az úgynevezett magas kockázatú csoportba tartozó típusok tehetők felelőssé például a méhnyakrák és más rákfajták kialakulásáért. A fertőzöttség korai felismerése tehát kulcsfontosságú a súlyos egészségügyi következmények elkerülése érdekében.

Hogyan szűrhető a HPV?

A HPV-tesztet a méhnyakrák szűrésének részeként végzik el a nőgyógyászok, amelynek során az orvos egy kis mintát vesz a méhnyak sejtjeiből, majd laboratóriumban megvizsgálják, hogy tartalmaznak-e magas kockázatú HPV-törzseket. A HPV-teszt eredménye segíthet eldönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra vagy kezelésre.

A szakértők általában a 30 és 65 év közötti nőknek ajánlják a HPV-teszt elvégzését, 5 évenkénti ismétléssel. A probléma azonban az, hogy sok nő nem jut el időben a nőgyógyászhoz, így az esetleges fertőzést sem tudják ideje korán felfedezni. Számukra is alternatívát biztosíthatnak az otthon elvégezhető HPV-tesztek.

HPV-szűrés gyorsan és egyszerűen

Az otthon elvégezhető HPV-teszt egy önmintavételi eszköz segítségével történik. A tamponhoz hasonló eszközt a páciensnek a hüvelyébe kell helyezni, és egy kis mintát vennie a méhnyakból. A mintát ezután egy zárt edénybe kell helyezni és visszaküldeni a laboratóriumba. Az otthoni HPV-tesztek több magas kockázatú HPV-törzset is ki tudnak mutatni, beleértve a leggyakoribb rákot okozó HPV 16 és HPV 18 típusokat.

Kiknek ajánlott az otthon elvégezhető HPV-teszt?

Az otthon elvégezhető HPV-teszt minden olyan nőnek ajánlott, aki 30-65 éves kor között van. A teszt különösen ajánlott azoknak a nőknek, akik:

  • nem szednek fogamzásgátló tablettát
  • több mint egy szexuális partnerük volt
  • korábban HPV-fertőzést diagnosztizáltak náluk

Mennyire pontos az otthon elvégezhető HPV-teszt?

Az otthon elvégezhető HPV-tesztek pontossága a teszt típusától függ. A legújabb generációs tesztek 98,5%-os pontossággal képesek a méhnyakrák megelőző állapotok és a rákok kimutatására.

Mennyi idő alatt kapjuk meg az eredményt?

Az eredményt általában 1-2 héten belül e-mailen keresztül küldik el a pácienseknek.

Az otthon HPV-tesztek nagy előnye, hogy kényelmes és diszkrét módon végezhetők el, és ugyanolyan pontos eredményt adhatnak, mint az orvos által végzett vizsgálat.

Promóció