Génjeinkbe kódolva – Ezek a leggyakoribb öröklődő betegségek

2023. október 05.
Szüleinktől örököljük a szemünk, a hajunk színét, azt, hogy milyen magasra fogunk nőni – és génjeinkben hordozzuk a hajlamokat is a különféle betegségekre. Jó hír, hogy az öröklődő betegségek között számos olyan állapot van, amelyeket ma már képesek vagyunk szűrni.
Génjeinkbe kódolva - Ezek a leggyakoribb öröklődő betegségek

Fontos leszögezni, hogy a szemünk és hajunk színével ellentétben nem a konkrét betegségeket örököljük a felmenőinktől, csupán az azokra való hajlamot. A hajlam nem jelenti, hogy egy betegségek biztosan ki fognak nálunk alakulni, inkább egy fokozott kockázati tényezőként kell rá tekintenünk, amely növelheti az adott állapot megjelenését. Az egészséges életmód és a rendszeres orvosi vizsgálatok segíthetnek abban, hogy időben felismerjük és kezeljük ezeket a problémákat.

Lássuk az 5 leggyakoribb öröklődő betegséget!

Emlőrák

Az emlőrák egy gyakori öröklődő betegség. Az örökletes emlőrákot okozó géneket (a BRCA1 és BRCA2 mutációkat) mindkét szülőtől örökölhetjük. Ha valaki hordozza ezeket a géneket, akkor nagyobb eséllyel alakul ki nála emlőrák.

Magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint kialakulását általában az étkezési szokásokra szoktuk visszavezetni, holott elsősorban a génjeink határozzák meg. Létezik ugyanis egy génmutáció, amit a szülők továbbadhatnak a gyerekeiknek, és amely az állapot kialakulásához vezethet. A génmutáció miatt a sejtek nem tudnak megfelelő mennyiségű koleszterint felvenni, így a felesleg visszamarad a vérben és idővel lerakódik az érfalban. A lerakódott koleszterin a szívinfarktus és a stroke kockázatát is megnövelheti.

Ekcéma

Az ekcéma az allergia egyik formája, ami ugyancsak örökölhető. Mivel nem maga a betegség, hanem a hajlam örökölhető, előfordulhat, hogy egyik szülőnél sem jelenik meg élete során az ekcéma, gyermeküknél viszont előjön.

Látásproblémák

A rövidlátás, a színvakság és az úgynevezett lusta szem gyakran öröklődik, ha mindkét szülőnél fennáll az állapot – előfordulása a gyerekeknél 25-50 százalékos. Érdekesség, hogy a színvakság génjét csak a nők hordozzák és ők adják tovább, viszont kizárólag a férfiakat érinti. Ha az anya génhordozó, fiának 50 százalékos esélye van erre a betegségre.

Cukorbetegség

A cukorbetegségre való hajlam is örökölhető, de jó hír, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén a kialakulás egészséges életmóddal megelőzhető vagy késleltethető. Bár az 1-es típus esetén az öröklődés kevésbé egyértelmű, a családban levő 1-es típusú diabétesz esetén a gyerek esélye nagyobb a betegségre az átlagnépességhez képest – ám nem törvényszerű a betegség kialakulása.

Szűréssel csökkenthető a kockázat!

Ma már léteznek olyan tesztek és szűrések, amelyek képesek a genetikai hajlamot elemezni bizonyos betegségek kialakulására. A szűrések segítségével megállapítható, hogy mik azok a betegségek, amelyek kialakulásának kockázata emelkedett, így időben meg tudjuk tenni az egészségünk érdekében szükséges megelőző lépéseket.  

GenePlanet – genetikai tesztek egy jobb, egészségesebb életért

A GenePlanet által kidolgozott tesztek a DNS-állományunk egészét vizsgálják. A teszteléshez elegendő egyetlen gyors nyálminta (önmintavétellel), az eredmények pedig egy mobil app segítségével egyszerűen elérhetővé válnak.

Promóció

Fotó: Getty Images