Természetes családtervezés: fontos a kiszámítható ciklus (x)

2024. január 01.
Ha te is úgy gondolod, hogy a természetesség a legjobb választás, akkor biztosan nem szeretnél semmilyen mesterséges módszert alkalmazni a családtervezésben. De mi a helyzet akkor, ha a cikluszavarod miatt nem tudod pontosan, mikor van a termékeny időszakod?
Természetes családtervezés: fontos a kiszámítható ciklus (x)

Ezt jelenti a természetes családtervezés

A természetes családtervezés vagy termékenységi tudatosság módszere segít felismerni és követni a női ciklus változásait és ez alapján meghatározni a termékeny és nem termékeny napokat. A módszer előnyei közé tartozik, hogy teljesen természetes, biztonságos, olcsó és hatékony. Ráadásul nemcsak a fogamzásgátlásban, hanem a teherbeesésben is segít, hiszen megmutatja, mikor van a legnagyobb esélyed a fogantatásra. Ehhez „csak” ismerned kell a tested működésének ritmusát.

Így ismerhetők fel a termékeny napok

A természetes családtervezés nem bonyolult, de igényel némi odafigyelést és tanulást. A lényege az, hogy minden reggel felkelés előtt megméred a testhőmérsékletedet, és feljegyzed egy naptárba vagy egy applikációba. A testhőmérséklet ugyanis változik a ciklus során: az ovuláció idején megemelkedik, és így marad a menstruációig. Ha ezt a mintázatot ismered, akkor tudni fogod, mikor vagy termékeny és mikor nem. Emellett figyelheted még a méhnyaknyák állapotát is, ami szintén jelezheti az ovulációt. A természetes családtervezésnek több változata is létezik, amelyek különböző módon kombinálják ezeket az információkat. A legismertebb és legelterjedtebb az úgynevezett szimptotermális módszer, amely mind a testhőmérsékletet, mind a méhnyaknyákot figyelembe veszi. Ezzel a módszerrel akár 99%-os biztonsággal meg tudod határozni a termékeny napjaidat. De mi történik akkor, ha ciklusunk valami miatt nem kiszámítható?

Ilyenkor beszélünk cikluszavarról

A menstruációs ciklus hossza egyénenként eltérő lehet: a nagykönyv szerint optimálisnak tekinthető az, ha minden alkalommal 28 naponta érkezik a havivérzés, de akkor sincs baj, ha rendszeresen 21 és 35 nap között jelentkezik. Ha megváltozik a ciklus szokásos hossza vagy a vérzés jellege, akkor cikluszavarról beszélünk, különösen, ha a ciklus nagyon lerövidül, vagy 38 napnál hosszabbra nyúlik. Ilyen esetben mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz menni és kivizsgáltatni a problémát, hogy kiderüljön, mi lehet a zavar oka.

Számos ok állhat a cikluszavar hátterében

A ciklust számos tényező befolyásolhatja: az életkor, az egyes élethelyzetekkel járó fizikai vagy lelki változások, környezeti hatások, esetleg betegségek is viszonylag könnyen felboríthatják az érzékeny hormonális egyensúlyt. Ha hormonmentesen szeretnénk rendezni a cikluszavarunkat, a stressz kerülése mellett érdemes kipróbálnunk a Premens tablettát, amely jelenleg az egyetlen olyan gyógyszer hazánkban, amely barátcserje-kivonatot tartalmaz. A barátcserje a Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában őshonos, lombhullató cserje, érett termését már az ókorban is használták egyes női panaszokra.

Premens: segítség a ciklus rendezésében

 

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A recept nélkül kapható, hormonmentes, koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta gyógynövényi hatóanyagai pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A készítmény hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a porított barátcserjét tartalmazó étrend-kiegészítőkkel, amelyekben a gyógynövény használatát a gyógyszerészeti hatóságok tiltják. A Premens viszont ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott barátcserje terméséből készült, állandó és garantált minőségű és összetételű, igazolt hatású kivonatot tartalmazó gyógyszer, amely vény nélkül, háromhavi kiszerelésben is kapható a patikában. Szedése a ciklus bármely napján elkezdhető. A kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható vagy újrakezdhető.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció