Ha ezeket a tanácsokat betartod, idén télen elkerül a felfázás (x)

2024. február 02.
A felfázás a nők jelentős hányadának életében legalább egyszer jelentkezik, így gyakori és kellemetlen betegség, amelynek megelőzésére törekedhetünk néhány egyszerű tanács betartásával.
Felfázás telen tanácsok

A felfázás, vagy más néven hólyaghurut a húgyhólyag gyulladásos betegsége. Leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a fájdalmas, csípő, égő vizelés, amely során olykor csak pár csepp vizelet távozik. A hólyaghurut, más néven cisztitisz további jellegzetes panasza lehet a kínzó alhasi fájdalomérzet.

A kellemetlen, leggyakrabban bakteriális eredetű betegség kialakulásáért többnyire az E. coli nevű bélbaktériumok a felelősek, amelyek a húgyutakba jutva megtapadnak a húgyhólyag falán, és meglehetősen gyorsan képesek elszaporodni.

A felfázás kialakulásának kockázata magasabb a nők körében, mert a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, és a gáttájékon a húgycső- és a végbélnyílás egymás közelségében található, így az E. coli baktériumok igen könnyen elérhetik az alsó húgyutakat. A felfázás kockázatát növelheti a medencetájék lehűlése, a szexuális együttlét utáni WC-használat mellőzése, a fogamzásgátló eszközök, amelyek megváltoztathatják a hüvely természetes baktériumflóráját, a menopauza a hüvelyt és a húgyutakat bélelő hámszövet elvékonyodása miatt, illetve a nem megfelelő higiénia.

A felfázás megelőzése érdekében fontos, hogy betartsunk néhány egyszerű tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy elkerüljük a hólyaghurutot, vagy gyorsabban gyógyuljunk, ha már kialakult. Íme, néhány tipp, amelyeket érdemes megfogadni!

Igyunk sok folyadékot

A folyadék segít abban, hogy a hólyagból kiürüljenek azok a baktériumok, amelyek problémát okozhatnak. Legalább 2-3 liter, lehetőleg szénsavmentes folyadék, például víz, tea, leves, gyümölcslé vagy más alkoholmentes ital fogyasztása ajánlott naponta.

Öltözködjünk rétegesen

A hideg időben fontos, hogy melegen öltözködjünk, és ne hagyjuk kihűlni a testünket, különösen a medence tájékát. Lehűléskor ugyanis az erek összeszűkülnek, a vérellátás és ezáltal az ellenállóképesség is romlik. A helyi védekező mechanizmusok gyengülése miatt a baktériumok a húgyhólyagban könnyebben elszaporodhatnak, előidézve a hólyaghurutot és az azzal járó kellemetlen panaszokat.

Tartsuk be a megfelelő intimhigiéniát

Fontos, hogy a nemi szerveket rendszeresen tisztítsuk, különösen a szexuális együttlét előtt és után. A tisztálkodás során figyeljünk a helyes törlési irányra (elölről hátrafelé), hogy a végbélnyílás környékén tanyázó baktériumokat ne juttassuk át a törléssel a húgycsőbe. Tisztálkodáskor használjunk vizet, és töröljük szárazra a nemi szerveinket. A szappanok, tusfürdők használatát kerüljük, ugyanis ezek felboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát. A pamut alsónemű és a laza ruházat viselése is előnyös, mert segíti a nemi szervek szellőzését és szárazon tartását. Kerüljük a szintetikus, szoros, feszülős alsóneműt és ruhát, mert azok irritálhatják a bőrt, és kedvezhetnek a baktériumok elszaporodásának.

Fontos, hogy szex után elmenjünk vécére

Soha ne tartogassuk a vizeletünket, menjünk el mindig a mosdóba, amikor szükségét érezzük. Különösen fontos, hogy a szexuális együttlét előtt és után ürítsük ki a húgyhólyagunkat, hogy eltávolítsuk a húgyutakba jutott baktériumokat.

Csökkentsük a stresszt

A stressz negatív hatással van az immunrendszerre, és hajlamosabbá tehet a felfázásra. Ezért fontos, hogy találjunk olyan módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a stresszt. A stresszoldás nemcsak a felfázás, hanem más betegségek megelőzésében is segíthet, és javíthatja az életminőségünket.

Ha a felfázás tünetei nem múlnak el, vagy súlyosbodnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki antibiotikumos kezelést írhat elő.

Felfázás? Cselekedj időben!

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció