Te is sokat tehetsz azért, hogy sikeres legyen a teherbe esés

2024. április 29.
A teherbe esés nem csak az együttlétről szól – van néhány egyszerű tipp és jó tanács, amelyek betartásával könnyebben és gyorsabban megfoganhat a baba. Lássuk, mik ezek!
Te is sokat tehetsz azért, hogy sikeres legyen a teherbeesés

Általánosságban elmondható, hogy egy teherbe eséssel próbálkozó nőnél az egy éven belüli spontán teherbe esés esélye rendszeres szexuális együttlét esetén 80-90 százalék1. Az, hogy valakinek sikerül-e teherbe esnie, számos tényezőtől függhet – például az általános egészségi állapotától, az életkorától, az életmódjától, a saját és a partnere termékenységétől, valamint a próbálkozás időzítésétől.

Kövessük nyomon a menstruációs ciklusunkat

A ciklusunk nyomon követése segíthet abban, hogy jobban megismerjük a testünk működését – figyeljük meg például, hogy milyen hosszú a havi ciklusunk. A ciklusunk hossza határozza meg a termékenységi ablakunkat, ami teherbe esés szempontjából létfontosságú.

Ha nyomon tudjuk követni a ciklusunk során jelentkező olyan tüneteket, mint a méhnyaknyák sűrűségének, illetve mennyiségének változása, az segíthet beazonosítani a legtermékenyebb napjainkat.

Hogyan kezdjünk hozzá? A havi ciklus első napja mindig a menstruáció első napja. Amikor tehát elkezdődik a következő menstruációnk, kezdjük el figyelni a testünk változásait és a tüneteinket. Vezethetünk naplót, vagy használhatunk direkt e célra kifejlesztett mobilalkalmazásokat.

Határozzuk meg a termékenységi ablakunkat, és kezdjük el nyomon követni az ovulációnkat

A termékenységi ablakunk általában a ciklusunk közepén következik be, azt az 5-6 napot jelenti, amikor a legnagyobb az esélyünk a teherbeesésre. A sikeres fogamzásra a legideálisabb időszak a peteérés napja, amely körülbelül a menstruáció első napját követő 14. napon történik. A peteérést követő kb. 24 órában van a legnagyobb esély a sikeres megtermékenyítésre1.

A teherbe esés esélyének javításához fontos tehát, hogy beazonosítsuk, mikor van peteérésünk. A peteérés időpontjának megállapításában többféle módszer is segíthet – alkalmas lehet például megfigyelni a méhnyakváladék változását (az ovuláció előtt 5-6 nappal a méhnyaknyák nyúlós, tojásfehérjére emlékeztető állagú) és a testhőmérséklet változását (a reggelente mért testhőmérsékletnél az ovulációt követően testhőmérséklet-emelkedés tapasztalható)1, de egy nőgyógyászati ultrahangvizsgálattal is megállapítható az ovuláció pontos időpontja.

Bújjunk össze minél gyakrabban a termékenységi ablakunk időszakában

Az egyik leggyakoribb kérdés a teherbe eséssel próbálkozók körében: milyen gyakran kell szexuális életet élnem, annak érdekében, hogy teherbe essek? A rövid válasz az, hogy ez a párkapcsolati preferenciáitoktól függ, és attól, hogy vannak-e ismert termékenységi problémák. Azoknál a pároknál a legmagasabb a teherbeesési arány, akik a termékenységi ablakban mindennap vagy minden második nap szexelnek. A gyakori együttlétek alkalmával a spermiumok száma csökken, így kisebb esély van a megtermékenyülésre. Ennek elkerülése érdekében elegendő kétnaponta próbálkozni, hiszen a spermiumok 72 óráig életképesek1.

Feküdjünk le és pihenjünk néhány percig a szex után

A szex utáni felállás vagy járkálás nehezítheti a spermiumok eljutását a rendeltetési helyükre. Ezért sokat segíthet, ha szex után nagyjából 15 percet háton fekve töltünk. Így a spermiumok a megfelelő irányba tudnak haladni.

Ideális életkor a gyermekvállalásra

A nők termékenységét és esélyét a gyermekvállalásra jelentős mértékben befolyásolja életkoruk: a megtermékenyülés legideálisabb időszaka 30 éves kor előtt van. Biológiai tény, hogy a nők és a férfiak életkorával csökken a termékenység, bár ennek időpontja egyénenként változhat, de általánosságban elmondható, hogy a gyermekvállalás esélye sokkal nagyobb a 35 évesnél fiatalabb nőknél és a 40 évesnél fiatalabb férfiaknál1.

Törekedjünk az egészséges életmódra – és ez javasolt a partnerünk számára is

A teherbe esés nem csak az időzítésről és a technikáról szól. Az egészséges életmód is segíthet növelni a teherbe esés esélyét, és felkészítheti a testünket a terhességre. 

Figyeljünk a folsavbevitelre: a megfelelő mennyiségű folsavat tartalmazó terhesvitamin szedése csökkenti a fejlődő magzatnál a velőcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el2. A folsavon kívül érdemes figyelni a B6-vitamin, B12-vitamin, omega-3 zsírsavak, illetve az antioxidánsok (pl. C-vitamin, D-vitamin) bevitelére is, a termékenység sikerességéhez1.

Egészséges étrend: a fehérjében, telítetlen zsírsavakban, és összetett szénhidrátokban gazdag kiegyensúlyozott étrend segíthet ideális környezetet teremteni a terhességhez. A férfiak esetében pedig a spermatermelés növelését segítheti elő.

Rendszeres testmozgás: a testmozgás csökkenti a stresszt és segíthet fenntartani az egészséges testsúlyunkat. Számos tanulmány bebizonyította már azt is, hogy testsúlyunk akár 5-10 százalékának leadásával szignifikánsan megnő az esélye a teherbe esésnek3. Emellett a kisebb súly egészségesebb terhességet is eredményez, valamint a szülés után is könnyebben tudjuk visszanyerni eredeti testsúlyunkat.

A testmozgás a férfi termékenység szempontjából is fontos, azonban figyelni kell rá, hogy a férfiak milyen sportot választanak. A kerékpározás például inkább csökkenteni tudja a spermaszámot, mint növelni. Ezenkívül a férfiaknak kerülniük kell azt is, hogy heréiket túlzott hőnek tegyék ki – érdemes hanyagolni például a forró fürdőket, a szaunázást vagy a szűk ruházatot.

Az alkoholfogyasztás korlátozása: a gyermekvállalás előtt a mértékletes alkoholfogyasztás vagy az alkoholfogyasztástól való tartózkodás a követendő. A terhesség ideje alatt pedig teljes mértékben kerülendő az alkoholos italok fogyasztása, mivel a méhlepényen keresztül bejutnak a magzat szervezetébe is. Ennek hatására a megszületendő gyermeken a külső tünetek mellett idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. Az alkoholtól való tartózkodás a férfi oldaláról is ajánlott, mivel az alkohol csökkenti a libidót, impotenciát okozhat, valamint csökkentheti a spermiumok mennyiségét és mozgékonyságát, ami szintén befolyásolhatja a családtervezés eredményességét1.

A dohányzásról való leszokás: a terhesség előtt kedvezően befolyásolhatja mind a fogantatás esélyét, mind a terhesség egészséges lefolyását. A dohányzást ugyanis férfiak és nők esetében egyaránt többször összefüggésbe hozták számos, az egészséggel és a termékenységgel kapcsolatos problémával. Azoknál a nőknél, akik a családtervezés ideje alatt dohányoznak, a fogantatás elhúzódása kétszer gyakoribb, és további 30 százalékuk terméketlen azokhoz a nőkhöz képest, akik nem dohányoznak1.

A stressz-szint csökkentése: talán könnyebb mondani, mint megtenni, pedig komoly segítség lehet ebben az időszakban. A stressz hatékony kezelése nagyban hozzá tud járulni a sikeres fogantatáshoz. A stressz nem csak a termékenységre lehet hatással, hanem a várandósságra is, valamint a várandósra és a magzat egészségére egyaránt1.

A Gravida Optima olyan komplex várandósvitamin, amely nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az étrend-kiegészítőt már a babatervezés időszakában érdemes elkezdeni, folyamatos szedése ajánlott a várandósság alatt, egészen a szoptatás végéig, a megnövekedett tápanyagigény kiegészítésére. A várandósvitamin többek között folsavat és metilfolátot, D-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz. Laktóz- és gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. (X)

Forrás: 1. www.egeszsegvonal.gov.hu, 2. 1924/2006/EK rendelete, 3. hazipatika.com

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Document ID: KEDP/DAFFED, Lezárás dátuma: 2024.04.24.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!

Forgalmazó: Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com

Gravida Optima étrend-kiegészítő. Mellékhatás / Nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; medinfo@richter.hu.

Fotó: Getty Images

Promóció