Ezért lehet nagyon veszélyes terhesen költözni

2024. március 07.
Veszélyes lehet a várandósság alatti költözködés: egy kutatás egyértelmű összefüggést talált a terhesség alatti költözés és az olyan kedvezőtlen szülészeti kimenetelek között, mint például a koraszülés.
Érdemes lehet várni a költözéssel a szülésig.
  • Sokan épp a várandósság alatt terveznek költözést, hiszen kellhet a hely az új családtagnak – ez azonban nem biztos, hogy olyan jó ötlet.
  • Egy kutatás egyértelmű összefüggést talált a terhesség alatti költözés és a koraszülés között.
  • Az nem világos, hogy a költözés milyen módon lehet hatással a terhességre, de a kutatók több lehetséges tényezőt is azonosítottak.

Nagyon sok család dönt úgy, hogy az új jövevény érkezésével új otthont is keresnek, hiszen a bővülő család gyakran több helyet igényel. Nem biztos azonban, hogy a terhesség alatti költözködés olyan jó ötlet lehet. Egy friss kutatás szerint komoly kockázatot jelenthet, ha terhesen költözködünk: mindez akár koraszüléshez vagy más szülészeti problémákhoz is vezethet.

A kutatásban 100.000 várandós amerikai nő adatait elemezték, és azt találták, hogy azoknál, akik az első trimeszter ideje alatt költözködtek, 42 százalékkal nagyobb a koraszülés (37. hétnél korábbi szülés) esélye, és a vizsgált személyek 37 százalékánál az átlagosnál alacsonyabb súlyú babák születtek. A vizsgálat – melyet a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban publikáltak – először fedezte fel ezt az összefüggést, bár fontos hangsúlyozni, hogy a kapcsolat még nem jelent egyenes oki következményt.

Elképzelhető, hogy a költözködéssel járó stressz okozza ezeket a problémákat, de fontos lehet azt is figyelembe venni, hogy milyen egyéb indokok állhatnak a terhesség alatti költözés mögött – például esetleges párkapcsolati problémák. De a jelenségért felelhet az is, hogy költözés közben gyakran megszakad az egészségügyi ellátás és a kismamák monitorozása, illetve az is indok lehet, ha az anya megerőlteti magát fizikailag a költözés alatt.

Stressz a terhesség alatt

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az első trimeszterben megélt stresszes események – például természeti katasztrófák, gazdasági válság, munkahely elvesztése – fokozottan hajlamosíthatnak a terhesség alatti komplikációra, elsősorban a koraszülésre és az alacsony születési súlyra. A friss kutatás szerzői szerint azonban keveset tudunk a terhesség alatti költözés kockázatairól, annak ellenére, hogy a nők akár egynegyede is új otthonba költözik terhesség alatt.

Az új tanulmányhoz a kutatók a Washington államban 2007 és 2014 között született csecsemők születési anyakönyvi kivonataiból származó információkat elemezték. Mivel a születési anyakönyvi kivonatok jelzik, hogy az anya mennyi ideig élt a jelenlegi lakcímén, a kutatók meg tudták állapítani, hogy első trimeszterében költözött-e a kismama. A tanulmány körülbelül 28 000 olyan nő adatait tartalmazta, akik az első trimeszterben költöztek, és körülbelül 112 000 olyan nő adatait, akik ez idő alatt régi otthonukban maradtak.

Az eredmények még azután is fennálltak, hogy a kutatók figyelembe vettek bizonyos tényezőket, amelyek befolyásolhatják a koraszülés és az alacsony születési súlyú babák kockázatát, mint például az anya életkora, iskolai végzettsége, társadalmi-gazdasági helyzete és dohányzási szokásai.

Forrás: LiveScience Forrás: Getty Images