A hidratálás tartósan segít az intim panaszokon is (x)

2024. május 01.
Bő száz évvel ezelőtt, a huszadik század elején az alacsony átlagéletkor miatt a nők többsége meg sem érte a változókort, ma viszont életük egyharmadát töltik el ebben az életszakaszban, amelyet a hormonális változások alapvetően meghatároznak. Egyáltalán nem mindegy hát, hogy a klimaxszal járó tüneteket – hőhullámokat, hangulatingadozásokat vagy éppen a hüvelyszárazságot – hogyan éljük meg.

Változókor, klimax, menopauza

A kifejezéseket gyakran szinonimaként használjuk, kissé helytelenül. A menopauza (meno = hónap, pausa = szünet) annak az utolsó havi vérzésnek az időpontját jelöli, amelyet egy éven belül másik már nem követ. A klimax, illetve a változókor kifejezés viszont egy hosszú, akár 10-15 évig tartó folyamatra utal, amely magában foglalja a menopauzát, valamint az azt megelőző, illetve azt követő időszakot. Ezekben az években a petefészkek működése fokozatosan megszűnik, az ösztrogén- és progeszteronhormon-termelés csökken, a menstruáció rendszertelenné válik, majd leáll – ez általában a nők 50-52 éves kora körül következik be. A hormoningadozások hatása azonban már jóval előbb, a 45. életév tájékán is panaszokat okozhat a tipikus klimaxos tünetek – a hőhullámok, hangulatingadozások, alvászavarok, hüvelyszárazság – megjelenésével.

Minden második nő szenved a tünetektől

Az utolsó havi vérzést követő posztmenopauza korai szakasza általában 60 éves korig, a késői pedig ettől kezdve a nők egész hátralévő életében tart. Ösztrogén már nem termelődik, a női hormonok szintje alacsony marad, ezért állandósul a hüvelyfal és a szeméremtest sorvadása (vaginális atrófia). A posztmenopauzában minden második nő szembesül a hüvelysorvadás tüneteivel, de mivel sokan szégyellik az állapotukat, vagy mert az öregedés velejárójaként kényszerűen elfogadják azt – még az orvosukkal sem beszélnek róla. Az ösztrogén felelős a hüvelyváladék termelődésért, annak hiányában hüvelyszárazság alakul ki: a mindennapokat megkeserítő égő, feszülő érzés, a viszketés, a gyulladás mellett sokan az intim együttlétek során fájdalmat éreznek, ami megnehezíti a szexuális életet. Az intimitás hiánya lelki problémákat okozhat, akár a párkapcsolatot is tönkreteheti. 

A hüvelyszárazság kezeletlenül szövődményekhez vezethet

Az intimitás, a szexualitás nem a fiatalkor sajátja, idősebb korban sem szégyellnivaló, ha igényünk van rá, ezért fontos, hogy orvosoljuk a panaszokat. Ezzel nem csak a lelki egészségünkért teszünk, a kezeletlen hüvelyszárazság ugyanis számos szövődménnyel járhat. Az ösztrogén hiánya miatt a hüvely fala elvékonyodik, elveszti rugalmasságát, a hüvelyhám sérülékenyebbé válik, ezáltal megnő a fertőzések kockázata. A változókori hormonhiány a hüvelyflóra egyensúlyára is hatással van, a korábbi savas helyett lúgos irányba tolódik a pH-érték, ami a húgyúti fertőzésekre való hajlamot is növeli. A szövetek rugalmatlansága pedig vizelettartási nehézségeket is okozhat.

A hosszú távú hidratálást segíti a Cikatridina

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A hüvelyszárazság kezelésére többféle módot is találhatunk. A síkosítók használata a nemi aktust teszi könnyebbé. A hormonhiányból fakadóan a hüvelyszárazságra az orvos javasolhat lokális hormonkészítményt, ám ez nem mindenkinél alkalmazható, és sokan vannak, akik eleve a természetes módszereket kedvelik. Számukra jelent segítséget a patikában vény nélkül kapható Cikatridina hüvelykúp és kenőcs, amelyek hialuronsavat és ápoló olajokat, illetve gyógynövények kivonatát tartalmazzák. Az arckrémekből is ismert hialuronsav nedvességgel tölti fel, és helyreállítja az irritált, érzékeny, sérült szöveteket. A Cikatridina hüvelykúpot belsőleg, a kenőcsöt külsőleg, a szeméremtest és a hüvelybemenet hámirritációjának enyhítésére alkalmazhatjuk. A két készítmény – a panaszok függvényében – önállóan vagy egymással kombinálva is használható. Mindkettő hormonmentes, így nemcsak a változókorban, de orvosi javaslatra a szülés utáni, átmeneti hormonhiányos tünetek enyhítésére akár a szoptatás idején is alkalmazhatóak. A klimax időszakában a Cikatridina hüvelykúp kúraszerűen is használható, a kúra szükség szerint ismételhető. A Cikatridina készítmények alkalmasak a hormonkezelés kiegészítésére, valamint az elért eredmény hormonmentes fenntartására is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció