Tudtad, hogy ezeket a sikerfilmeket Máltán forgatták?

2024. április 08.
Valletta történelmi utcái, a Kék Lagúna, Popeye faluja, Mdina, a csendes város, a marsaxlokki halpiac: se szeri, se száma azoknak a mesés helyszíneknek, amelyek a történelmi Máltán óriás vonzerővel bírnak. A felsorolásban fontos helyet foglalnak el azok a forgatási helyszínek, ahol megannyi mozis kasszasiker született.

Popeye (1980)

Szerelmes filmek, középkori históriák, fantasy sorozatok: Málta megannyi filmnek és sorozatnak adott már otthont, melyekben különböző korokat és más-más színtereket testesített meg. A Máltán forgatott produkciók listája bár hosszú, az egyik legemblematikusabb a Robin Williams és Shelley Duvall főszereplésével 1980-ban forgatott Popeye élő szereplős zenés játékfilm, melynek forgatási helyszíne mind a mai napig látogatható. A több tonna fából és sok ezer liter festékkel díszített Popeye-díszletfalu Mellieħa közelében várja az érdeklődőket. 

Gladiátor (2000)

Ridley Scott 2000-es Gladiátor című sikerfilmjének forgatásán az ókori Rómát „építették” meg Máltán. A sziget lenyűgöző tájai, történelmi építészete tökéletes díszletként funkcionáltak a film számtalan jelenetéhez, például a felejthetetlen arénajelenetekhez a Ricasoli-erődben. A helyszínválasztás olyannyira bevált, hogy a második részt is itt vették fel. 

Trója (2004)

Az ókori Görögországot álmodták meg a szigeten a 2004-ben bemutatott Trója című moziban, amelynek középpontjában a trójai háború áll. A jeleneteket Mellieħa strandjain, a cominói Kék Lagúnánál és a Ricasoli-erődnél vették fel. A görög mitológia jól ismert alakjait olyan hírességek formálták meg, mint Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Brian Cox, Sean Bean vagy Peter O’Toole.

München (2005)

Steven Spielberg történelmi akció-thrillerje az 1972-es müncheni olimpián a tizenegy izraeli sportoló meggyilkolását követő eseményeket dolgozza fel. Az izgalmas mozihoz bár Magyarországon is forgattak, a legtöbb jelenetet Máltán vették fel, többek között Sliemában, Rabatban, Żebbuġban, Buġibbában és a fővárosban, Vallettában. A film első jelenetét, amelyben Eric Banát egy izraeli tengerparton lelövik, a máltai Sliemában rögzítették. 

Trónok harca (2011)

Írországhoz és Horvátországhoz hasonlóan Máltán is komoly hatással volt a helyi gazdaság fellendítésére a Trónok harca forgatása, a nagy sikerű sorozat első epizódjának helyszínei ugyanis turisták tucatját vonzotta. A képkockákon viszontlátjuk a Mdina kaput, a Mecset teret, a Verdala palotát, a Ricasoli-erődöt, San Anton-palota, és a Szent Dominik-kolostort. Utóbbi helyszínen vették fel azt a jelenetet, amikor Ned Stark szembesíti Cerseit a vérfertőzés tényével. 

A tengernél (2015)

Az Angelina Jolie és Brad Pitt által írt, rendezett, producált és játszott filmdráma egy zaklatott amerikai házaspár történetét meséli el, akik egy francia tengerparti városban igyekeznek helyrehozni házasságukat. Bár a történet Marseille-ben játszódik, a filmet Málta testvérszigetén, Gozo déli partján, a lélegzetelállító Mġarr ix-Xiniben vették fel. 

Assassin’s Creed (2016)

Ugyancsak Málta adott otthont a 2016-os Assassin’s Creednek, ami a középkori környezet miatt volt hibátlan választás. A videójáték alapján született film főszereplője, Michael Fassbender Valletta óvárosának mesébe illő utcáin menekül, a Szent Domonkos-templom tetejét harcol, de feltűnik a film hátterében a Ricasoli-erőd is. 

Gyilkosság az Orient expresszen (2017)

Kenneth Branagh, Penelope Cruz, Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Olivia Colman: A szupersztárokat felvonultató kalandfilm gyártása Valettában zajlott, itt vették fel a film kezdőjelenetét, de a szereplők visszaemlékezéseinek a főváros adta a díszletet. 

Jurassic World: Világuralom (2022)

Máltán forgatták a a Jurassic World: Világuralom mozit is 2020 augusztus végén, Chris Prattet és Bryce Dallas Howardot a főváros, Valletta utcáin, a Szent György tér macskakövein harcol a dinoszauruszokkal. A pandémia utazási korlátozásai miatt Valletta utcáinak egyes részeit és a föld alatti helyszíneket a Pinewood Studiosban építették meg. A film kilenc hónap alatt, mintegy negyvenezer koronavírusteszt kíséretében, sok millió dolláros egészségügyi kiadások mellett készült el. 

Napóleon (2023)

Ridley Scott annyira beleszeretett Máltába, hogy Napóleon című filmjének egy részét is itt forgatták. A Joaquin Phoenix és Vanessa Kirby főszereplésével készült mozi mediterrán díszlete nemcsak a történetszál hitelessége miatt fontos, de lélegzetelállító látványt is nyújt, visszarepíti a nézőt az időben. Málta egyik történelmi gyöngyszeme, a 17. századi Ricasoli-erőd fontos főszerepet kap a filmben.

Promóció