A leggyakoribb intim tünetek – mi okozza és hogyan kezelhetők?

2024. május 01.
Noha a hüvelyszárazság leggyakrabban a menopauza velejárójaként jelentkezhet, fontos tudni, hogy a probléma – ha csak átmenetileg is –, de a fiatalabb korosztályt ugyanúgy sújthatja. De hogyan ismerhetjük fel?
A leggyakoribb intim tünetek – mi okozza és hogyan kezelhetők?

Bakteriális hüvelyfertőzés, hüvelygomba, vagy éppen hüvelyszárazság. Csak néhány azok közül az intim problémák közül, amelyekkel nekünk, nőknek meg kell küzdenünk életünk során. Mivel az előbb említett intim bajoknak más és más a kiváltó oka, a kezelésükhöz is különféle gyógymódokra lesz szükség.

De mégis hogyan ismerhetjük fel, hogy éppen mivel állunk szemben? Hogyan dönthetjük el, hogy számunkra milyen kezelés hozhatna enyhülést? Segítünk! Kezdésnek hoztunk egy egyszerű tesztet, amely irányt mutathat az induláshoz.

Olvasd végig, és gondold át, mely panaszok jellemzők a te problémádra!

  • Fájdalom együttlétkor
  • Égő, feszülő érzés a hüvelyben
  • Gyakoribb húgyúti fertőzések
  • Bőséges hüvelyfolyás
  • Kellemetlen szagú váladék
  • Égő, csípő érzés vizeléskor

Ha az első három tünet a jellemző, akkor hüvelyszárazság, ha pedig az utolsó három, akkor hüvelyfertőzés a probléma.

Hüvelyszárazság – ilyen fiatalon?!

A hüvelyszárazságot általában a változókorhoz szoktuk kapcsolni, de fontos tudni, hogy előfordulhat fiatalabb nőknél is.

Bár keveset beszélünk róla, a hüvelyszárazság egy rendkívül gyakori probléma és bármilyen életkorban kialakulhat. A változókorban lépve az ösztrogénszint csökkenése miatt jelenik meg – az alacsonyabb ösztrogénszint miatt a hüvelyt bélelő hámréteg szárazabbá és vékonyabbá válik, ezt az állapotot nevezik vaginális atrófiának, azaz hüvelysorvadásnak, melynek fő tünete a hüvelyszárazság.

Az ösztrogénszint csökkenését azonban a menopauzán kívül számos egyéb ok is kiválthatja, ezért fordulhat elő a hüvelyszárazság a fiatalabb nőknél is.  Nagyon sok esetben például a szülés után jelentkezik a probléma: míg a terhesség alatt rendkívül megemelkedik az ösztrogénszint a kismama szervezetében, addig a szülés után csökken a termelődése. A hüvelyszárazság a nem szoptató anyáknál általában fél évig, míg a szoptató anyáknál akár a szoptatás teljes ideje alatt fennállhat.

Azoknál a fiatal nőknél is kialakulhat hüvelyszárazság, akik hormonális fogamzásgátlót használnak: mivel a hormonális fogamzásgátlók a szervezet saját hormontermelését befolyásolják, könnyen okozhatnak ösztrogénhiányos tüneteket a hüvelyhámon.

Ösztrogénszint-csökkenéssel összefüggő hüvelyszárazságot tapasztalhatnak a különféle nőgyógyászati műtéten átesett nők is – például petefészek- vagy méheltávolítás után –, továbbá daganatos megbetegedések hormonkezelését, kemoterápiát vagy sugárkezelést követően is kialakulhat.

Végül meglepő lehet, de bizonyos esetekben a hüvelyszárazság lelki okokkal áll összefüggésben. Ilyenkor a probléma hátterében sok esetben a stresszes életmód áll.

A hüvelyszárazság tünetei

A hüvelyszárazság jelei közé tartozik a húzó, feszülő érzés és fájdalom a hüvelyben, valamint a viszketés, égő érzés és az irritáció. A hüvelyszárazság nemcsak a mindennapokban okozhat kellemetlenséget, de a szexuális életet is megnehezítheti: az aktus fájdalmassá, kínzóvá válhat. Bizonyos esetekben a száraz hüvelyhám felülfertőzödhet, illetve akár vizelési panaszok, véres vizelet is jelentkezhet.

A hüvelyszárazság kezelése

Ma már léteznek olyan hormonmentes készítmények, amelyek ápoló, nedvesítő összetevőiknek köszönhetően bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén biztonsággal alkalmazhatók.

Amennyiben hüvelyi fertőzéssel van dolgod…

A hüvelyfertőzéseket alapvetően két csoportra oszthatjuk: vannak gombás és bakteriális eredetű fertőzések. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő gyógymódot a problémánkra, fontos tudni, hogy milyen eredetű fertőzéssel állunk szemben. Egy gyors nőgyógyászati vizsgálat és mintavétel segíthet megválaszolni ezt a kérdést.

Fotó: Getty Images

Promóció