Szerelmes pillanatok, fájdalom nélkül (x)

2024. május 01.
A harmonikus, boldog párkapcsolatban a lelki összetartozás érzése mellett a partnereket az intimitás is összeköti: a szerelmes együttlét nemcsak fizikai örömet és kielégülést nyújthat, hanem erősebb köteléket is teremthet. A meghitt pillanatokra azonban gyakran árnyékot vet az aktus közben érzett fájdalom, amelynek kiváltó oka lehet a hüvelyszárazság, de fertőzés vagy akár lelki trauma következményeként is jelentkezhet.

Életében legalább egyszer minden ötödik nő kénytelen átélni a nemi aktus közben érzett fájdalmat, amely számos ok miatt, eltérő helyen és intenzitással jelentkezhet. A fájdalom nemcsak fizikai, hanem lelki megterhelést is jelent, és a párkapcsolatokban is komoly gondokat okozhat. Éppen ezért nem szabad elhallgatni, elhanyagolni a problémát, megértése és kezelése kulcsfontosságú a boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet eléréséhez: minden esetben ajánlott orvosi vizsgálatot kérni annak megállapítására, hogy pontosan mi lehet a fájdalom oka.

A lélekre is hatással van

A fiatalabb nők gyakran a hüvelybemenetnél vagy a méhszájnál éreznek fájdalmat a nemi aktus során vagy utána. A fájdalom kiváltó oka lehet hüvelyi trauma, amely szülés közben a hüvelyhámban keletkezett sérülések következményeként alakul ki. A gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzések, különösen, ha kezelés hiányában gyakran ismétlődnek, szintén fájdalmassá tehetik az intim együttléteket. A szexuális bántalmazás, az aktushoz kötődő fájdalomtól való félelem a lelket is megviseli, szorongást, önbizalomvesztést, stresszt okoz, de súlyos esetben vaginizmushoz is vezethet: ilyenkor a gát és a hüvely izmai görcsös állapotba kerülnek, a hüvelybemenet összeszűkül, így gyakorlatilag lehetetlenné válik a szexuális együttlét.

Betegségek a fájdalmas aktus hátterében

Előfordul, hogy a fájdalom nem a hüvelyben, hanem mélyebben, az alhasban jelentkezik. Az ilyen esetekben különösen fontos az okok felderítése, mert a fájdalom hátterében gyógyszeres vagy akár műtéti kezelést kívánó kórképek is állhatnak, így például kismedencei- vagy húgyhólyag-gyulladás; a méh belső szövetének a méhen kívüli szaporodásával járó endometriózis; jóindulatú méhfibrómák, amelyek méretüktől és helyüktől függően okozhatnak fájdalmat az intim együttlét során. A fájdalmas aktus különböző bél- és daganatos megbetegedések, de méhelőesés következménye is lehet.

Gyakori ok a hüvelyszárazság – Segít a Cikatridina

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A fájdalmas nemi aktus talán leggyakoribb oka a hüvelyszárazság, amely bármely életkorban kialakulhat, de különösen a változókorban járó nőket érinti. A negyvenes évek közepétől a női hormonok termelése csökken, ennek következtében a hüvelyhám sorvad, elvékonyodik, sérülékennyé válik. Az ösztrogénhiány miatt csökken a váladéktermelés, kialakul és tartóssá válik a szeméremtest és a hüvely szárazsága, amit nemcsak a mindennapokban okozott kellemetlen égő érzés, a viszketés miatt szükséges kezelni, hanem azért is, hogy a fájdalom nélküli, meghitt intim együttlétekkel visszatérjen a harmónia a hálószobába. Alkalomszerűen, az aktus idején segíthet a különböző síkosítók használata. Tartós regenerálás orvos által javasolt lokális hormonkészítménnyel lehetséges, amely azonban nem mindenki számára alkalmazható. A hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében természetes segítséget nyújt a patikában vény nélkül kapható, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp és kenőcs, amelyek hialuronsavat és ápoló olajokat, illetve gyógynövények kivonatát tartalmazzák. A hialuronsav nedvességgel tölti fel és helyreállítja az irritált, érzékeny, sérült szöveteket. A Cikatridina hüvelykúpot belsőleg, a kenőcsöt külsőleg, a szeméremtest és a hüvelybemenet hámirritációjának enyhítésére lehet alkalmazni – a panaszoktól függően önállóan vagy egymással kombinálva is használhatók. A tünetek enyhítésére a napi rendszerességű kúra a gazdaságos, nagyobb kiszerelésekkel szükség szerint folytatható, ismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció