Jó úton, hogy zölden utazzunk

2024. június 05.
Ahogy az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá váltak a klímaváltozás kihívásai, a turizmus is új utakat kezdett keresni a fenntarthatóság felé. Az OTP Travel élen jár a zöld megoldásokban: elkötelezett amellett, hogy alapvető működését és tevékenységeit a hosszú távú fenntarthatóság mentén alakítsa ki. Hogy ez a gyakorlatban miként valósul meg? Tófalvi Réka kiutaztatási üzletágvezetőt kérdeztük.
zöld utazás

Milyen lépéseket tett a fenntarthatóság érdekében az OTP Travel?

A fenntartható utaztatás az OTP Travel hosszú távú elköteleződése. Lehetőség szerint olyan szállodákkal és szolgáltatókkal dolgozunk együtt, amelyek környezetbarát gyakorlatokat alkalmaznak, mint például az energiatakarékos technológiák használata, a hulladékcsökkentési programok és a helyi, organikus élelmiszerek kínálata, vagy légitársaságok esetében az újrahasznosított üzemanyagok alkalmazása. 2023-ban megkaptuk a nemzetközi Travelife Partner minősítést – elsőként és egyedüli magyarországi székhelyű utazási irodaként, amelynek megszerzése több mint száz szigorú kritériumnak való megfelelést igényelt.

Milyen kifejezetten zöld ajánlatokkal várják az utazni vágyókat?

Utasaink egyre több olyan programon vehetnek részt, amelyek a természetes környezet megóvására, a helyi hagyományok tiszteletben tartására, a helyi közösségek támogatására, a felelős vadvédelemre fókuszálnak. Kolumbiában vagy Tanzániában például az utazás részeként fát ültetnek az utazók. Vietnámban egy helyi falu közösségével tölthetnek egy napot, tevékenységeikben is részt véve. Az amazonasi esőerdőben egy helyi őslakosok által működtetett lodge-ban lakva megismerhetik az esőerdő mélyének titkait. Több programunk is ellátogat olyan kis lokális gazdaságokba, ahol helyben termelt alapanyagokból készült finomságok kóstolhatók.

Tófalvi Réka kiutaztatási üzletágvezetőt kérdeztük.

Hogyan fogadják az utazók a fenntarthatóság irányába tett lépéseket?

Eddigi tapasztalatunk az, hogy az utazók pozitívan és nyitottan fogadják a változtatásokat. Amikor ráléptünk a fenntarthatóság útjára, ezt minden szempontból fel kellett vállalnunk, így nem csak új programokkal gazdagodtak útjaink, de bizonyos népszerű programokat – például delfinekkel úszást – ki kellett vennünk kínálatunkból. A tartalmi változtatásnak edukációs szerepe is van, hiszünk abban, hogy útjaink ilyen irányú bővítése az utazók döntését, véleményét is formálja.

Véleménye szerint mi lesz a turizmus jövője?

Meggyőződésünk, hogy a fenntarthatóság nem csupán trend, hanem a turizmus jövője. Az utazás szeretete, a felfedezés öröme örök vágy marad. A „túlturizmus” remélhetően háttérbe szorul az eddig kevésbé ismert úti célok választásával. A légi és tengeri közlekedésben a fenntartható bioüzemanyagok hozhatnak változásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével. A vasúti közlekedés növekvő népszerűsége felülkerekedhet a gépkocsival, autóbusszal történő utazásokon. A csoportos utazások gyalogos és környezetbarát programelemei, a biodiverzitás és a helyi kultúrák megismerése még inkább fókuszba helyezi a bolygónk iránti tiszteletet.

Szponzorált megjelenés