Vigyázz, kész, teszt: a Közel-Kelet illata

2024. május 06.
Ha igazán egyedi illatra vágyunk, kedveljük a ritka összetevőket, illatolajokat, a Novellista illatokat nekünk találták ki. Kipróbáltuk a saját bőrünkön a neves francia parfümőrök alkotását.

Minden pillanat egy érzés, mulandó és alig megfogható egy-egy érzelem, amit sokszor nem is tudunk könnyen megfogalmazni, kifejezni. Viszont egy-egy pillanat, egy-egy emlék illatokat csalogathat elő a memóriánkból. A Novellista megálmodói ezen gondolatmenet mentén alkották meg illatkompozícióikat, amelyeket klasszikus irodalmi művek történetei, témái vagy helyszínei inspiráltak.

Világregények ihlette luxusparfümök

Ugyanúgy, ahogy egy író, az egyes parfümök alkotói is ismert alkotókká váltak, és az írókhoz hasonlóan fokozatosan alakították ki műveikben a főszereplőt, és felfedik minden érzelmüket, jellemvonásukat, bánatukat és reményüket, illatkompozícióikkal egyedi történeteket mesélnek el.

Milyen érzés elmerülni a dekadens partik világába, mintha A nagy Gatsby egyik jelenetébe csöppennénk? Vagy átélni egy illatnak köszönhetően egy sorsdöntő szerelem hullámait, amelyről Pierre Loti Madame Chrysanthéme című regényében olvashatunk? A francia Grasse városát nem véletlen, hogy a világ parfümfővárosaként tartják számon. A mai napig innen kerülnek ki a legtehetségesebb orrok. És így az sem meglepő, hogy a Novellista parfümök is innen származnak.

A Közel-Kelet illata

Ahhoz, hogy megértsük a Novellista általunk kipróbált, Saffron Whisper névre keresztelt illatát, meg kell ismerkednünk az illat történetével. Az illat inspirációja ugyanis Gertrude Bell angol író, utazó, politikai tiszt, adminisztrátor és régész The Desert and the Sown története volt. A különleges élettörténetű brit utazónő felfedezte a Közel-Kelet régióit, és részletgazdag leírásokat készített róluk. A később kialakult államok határait az általa feltérképezett felfedező utak alapján rajzolták meg. Nem csoda, hogy a parfümőröket is megihlette. Gertrude banditákkal utazott, fogva tartották egy háremben is, írásaiban fantasztikus módon ismerteti a helyi gondolkodásmódot és életstílust. Mindent, ami Arábiához tartozik, a száraz sivatagi szelet, a nomád beduinokat, a titokzatos nőket és sejkeket, ez az illat fogja össze és jeleníti meg. Minden, amit egy keleties illatkompozícióról képzelünk. A Novellista Saffron Whisper uniszex Eau de Parfum ugyanolyan gazdagon és autentikusan idézi fel ezen tájak légkörét, mint a „sivatag királynőjének” is nevezett Gertrude Bell izgalmas élettörténete.

Az illat összetétele

Az illatot az agarfa és a benzoeviasz keveréke nyitja enyhén füstös jegyekkel és fekete ribizlivel aláfestve. Utánuk a bolgár rózsa kerül előtérbe a muskátli és a zamatos málna társaságában. Az illatkompozíció virágos, pontosan olyan érzést kelt bennünk, amilyennek a luxust képzeljük. Az alapillatot az aromás papirusz, a nyírfaolaj zöld jegyei és a füstös tömjén alkotják. A Saffron Whispert Amandine Galliano parfümőr alkotta meg.

De hogy az otthonunk se nélkülözze a különleges aromákat és hangulatokat, a Novellista izgalmas gyertyákkal is kedveskedik nekünk. Mi a Vanilla Club névre keresztelt illatot próbáltuk ki – és kétség nem fér hozzá, hogy a vaníliás hangulat belengte a nappalinkat.

Promóció