Van, aki meg sem érzi, más mozdulni sem bír – miért ilyen megterhelő a PMS?

2024. június 05.
Nem elég, hogy rengeteg nő szenved a menstruáció kínzó tüneteitől, a vérzést megelőző PMS is sokak életét megkeseríti. De vajon mitől függ, ki hogyan éli meg a havi vérzéssel és az azt megelőző PMS-sel járó fájdalmat, illetve egyéb nyűgöket?
pms-tunetek

Milyen problémákkal jár a menstruáció?

A menstruációs ciklus ideje alatt rengeteg hormonális változás megy végbe a női testben. Ez is lehet az oka annak, hogy a vérzés a legtöbb nőt igencsak megviseli. Ezek a hormonális változások többféle panaszt is okozhatnak, ilyen például:

  • A mellek megduzzadása, érzékennyé válása. A menstruáció során a mellek nehezebbé, érzékenyebbé válhatnak, sőt, akár fájhatnak is. Ezek a tünetek a menstruáció első napjai után szerencsére elmúlnak.
  • Pattanások megjelenése. A bőr faggyúmirigyei a hormonális változás miatt fokozott működésbe kezdenek, a pórusok pedig kitágulnak és eltömődhetnek. Ez a folyamat okozza a pattanások és mitesszerek megjelenését.
  • Puffadás és ödémásodás. Az ösztrogén szintjének megemelkedése miatt a kötőszövetekben felgyűlhet a folyadék, ami a test különböző részein ödémásodást okozhat. Jó hír, hogy a puffadás is elmúlik a menstruáció első napjaiban.
  • Fájdalmas vérzés, hasi görcsök. A menstruáció során a méhnyálkahártya leválik és távozik a nők szervezetéből vérzés formájában – ehhez a vérzéshez pedig gyakran alhasi fájdalom és görcsök is társulnak. Míg egyesek alig érzik meg a vérzést, tehát csak minimális fájdalommal jár a menstruációjuk, addig másoknál a fájdalom olyan nagy mértéket ölt, hogy járni is alig bírnak.

Vajon mitől függ, hogy kinek mennyire fáj a menstruáció?

A menstruációs fájdalom intenzitása, de még időtartama is egyénenként eltérő lehet – és akár ugyanannál a nőnél is változhat hónapról hónapra. Az ilyenkor jelentkező fájdalmat elsősorban az okozza, hogy a méh falának simaizomzata a vérzés során összehúzódik, hogy segítse a tisztulási folyamatot. Ezt az úgynevezett prosztaglandin nevű hormonok irányítják. Amennyiben ezek a hormonok nagyobb mennyiségben vannak jelen valaki szervezetében, a görcsök intenzitása is nagyobb lesz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy inkább a fiatalabb korosztályra jellemzőbbek az erősebb menstruációs görcsök – szülés után általában enyhülnek a panaszok.

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ha valaki szinte az összes menstruációját megszenvedi, illetve rendszeresen erősebb, esetleg darabosabb a vérzése, érdemes orvoshoz fordulnia, hogy ki lehessen zárni a hátterében meghúzódó komolyabb problémákat.

Milyen problémákkal jár a PMS?

A premenstruációs szindróma (PMS) elnevezés azoknak a fizikai, érzelmi és viselkedésbeli tüneteknek a csoportját jelöli, amelyek a menstruáció kezdete előtt 5-14 nappal jelentkezhetnek. A PMS tünetei néhány nappal a menstruáció kezdete és a hormonszintek emelkedése után általában megszűnnek.

A PMS számos fizikai és érzelmi panaszt okozhat, például:

  • pattanásokat,
  • változást az étvágyban – fokozott étvágyat vagy étvágytalanságot,
  • hátfájást vagy fejfájást,
  • változást a libidóban,
  • alvásproblémákat,
  • koncentrációs nehézségeket,
  • emésztéssel kapcsolatos problémákat, mint például székrekedést, hasmenést vagy gázképződést,
  • fáradtságot,
  • hangulatváltozást, például szorongást, depressziót vagy ingerlékenységet,
  • mellek érzékenységét, megduzzadását.

A PMS-tünetek is a menstruációt megelőző hormonális változások miatt jelentkeznek a nőknél. A legtöbb kutató úgy véli, hogy a PMS az ovuláció utáni drámai ösztrogén- és progeszteronszint-csökkenés miatt alakul ki.

Úgy, ahogy a menstruációval járó kínzó tünetek is különböző mértékben sújtják a nőket, a PMS is más-más módon jelentkezhet mindenkinél. Vannak, akik alig éreznek meg belőle valamit, míg mások olyan súlyos tüneteket élnek át, hogy azok a mindennapjaikra is hatással vannak – akadályozhatják például a nőket a munkavégzésben. Becslések szerint a nők 20 százaléka él át a menstruációja előtt súlyos PMS-tüneteket.

A cikluszavar is gondot okozhat

Ha mindez nem lenne már így is elég, a PMS és a menstruáció mellett még egy esetleges cikluszavar is kellemetlenségeket tud okozni. Ha cikluszavarról beszélünk, fontos tudni, hogy az több, különböző formában is jelentkezhet.

  • Ha túl gyakori a menstruáció. Akkor beszélünk túl gyakori menstruációról, amennyiben rendszeresen 28 napnál rövidebb időtartam telik el két menstruáció első napja között. A jelenség háttérben hormonzavar, valamilyen gyulladás, de jóindulatú, vagy akár rosszindulatú daganat is állhat, mindenképpen érdemes hát ilyen esetben felkeresni az orvosunkat.
  • Ha túl ritka a menstruáció. Túl ritka menstruációról akkor van szó, ha egy nőnél csak 5-6 hetente, vagy még ritkábban jelentkezik a vérzés. A ritka menstruáció arra utal, hogy nem következik be szabályos módon peteérés és tüszőrepedés, ami azzal a következménnyel jár, hogy a ritkán menstruáló nők nem, vagy csak nagyon nehezen esnek teherbe. A ritka menstruáció háttérében a hormonális rendszer valamiféle zavara állhat, amely szintén alapos kivizsgálást igényel.
  • Ha túl rendszertelen a menstruáció. A túl rendszertelen vérzés a korai menopauza jele is lehet, ami már 40 éves kor előtt jelentkezhet. De rendszertelen vérzést okozhatnak különféle betegségek is, mint például a PCOS, más néven policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy működési zavarai, különböző gyulladások vagy daganatok.
  • Ha túl erős a menstruáció. Ha a korábbiaktól eltérően a menstruáció lényegesen fájdalmasabbá válik, és nagyobb mennyiségű, erősebb vérzéssel jár, mindenképpen valamilyen nőgyógyászati problémára kell gyanakodnunk. Ez esetben is fontos a kivizsgálás.

Ha a menstruáció ennyi „bajjal” jár, nem tenne jót a nőknek a menstruációs szabadság?

A menstruációs szabadság kérdése sok országban évek óta napirenden van, ám a vélemények igencsak megoszlanak róla. A menstruációs szabadság bevezetése lehetővé tenné, hogy azokon a napokon, amikor a nőknek a menstruációjuk súlyos panaszokat okoz, kivehessenek extra szabadnapokat – fizetett vagy fizetés nélküli formában.

Azok, akik egyetértenek a bevezetésével, általában azt hangoztatják, hogy a menstruációs szabadság a szülési szabadsághoz hasonlóan fontos és szükséges – valamint a segítségével a havi vérzés körüli stigmát is mérsékelni lehetne. A pártolói szerint a menstruációs szabadság valójában nem okozna produktivitáscsökkenést a munkahelyeken, mivel a vérzéstől és a görcsöktől szenvedő nők egyébként sem képesek olyan színvonalon dolgozni, mint panaszmentesen.

A menstruációs szabadság ellenzői azonban attól félnek, hogy a bevezetésével a nemi egyenlőség megvalósulása a munkahelyeken egy még nehezebben elérhető céllá válna. Véleményük szerint, ha a nők menstruációs szabadságot kapnának, a munkaadók szemében csökkent értékűvé és megbízhatatlan munkaerővé válnának, ezért még inkább a férfi jelentkezőket részesítenék előnyben. Ráadásul az ellenzők abban sem biztosak, hogy a nők bátran felvállalnák, és bejelentenék a főnöküknek az aktuális vérzésüket.

Mivel mindkét tábor véleményében van igazság, a mai napig nem született egyetértés a két fél között. Ennek ellenére bizonyos helyeken, például Dél-Koreában, Japánban, Tajvanon és Spanyolországban már elérhető ez a lehetőség a nők számára.

Fotó: Getty Images

Promóció