A tökéletesen hidratált bőrt így érheted el

2024. augusztus 22.
A hidratált bőr nemcsak a jó közérzethez ad hozzá sokat, hanem a bőrünk egészségének fenntartásához is. Lássuk, mivel is fejleszthetjük a csúcsra a bőrünk hidratáltságát, egészségét.
hidratalt-bor

Az elmúlt években és évtizedekben a bőrápolási piac értéke hatalmasat nőtt, a kiugró népszerűség mögött pedig a kortalanság és a bőr egészségének megőrzésének fokozódó fontossága húzódik.

Egyre nagyobb a szép bőr jelentősége számunkra, és az, hogy a bőrünknek megadjuk a maximális kényeztetést és figyelmet, így sokan már kifejezetten tudatosan állnak a bőrápolás kérdéséhez. A trendek alapján előtérbe kerültek a „clean”, azaz tiszta arcápolási termékek, a tudományos háttérrel rendelkező formulák és a valóban mély hidratálást ígérő bőrápolók. A komponensek között olyan nagy favoritok tarolnak, mint például a hialuronsav, amely valóságos Szent Grálnak számít a modern beauty szektorban. Nem csak fillerként, skinbooster kezelésként, de az arc-, haj- és testápolás terén is az egyik legkeresettebb összetevőnek számít, ha a célunk a bőr/ haj hidratálása, életerejének és fiatalosságának megtartása. De lássuk, mi mindent is tehetünk azért, hogy a bőrünk minél hidratáltabb legyen.

A hidratált bőr ellenségei

A bőröd kiszáradását egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülheted, legalábbis ha az alábbi tényezők fennállnak az életedben – a száraz bőr vagy atópiás ekcéma hátterében ugyanis nagyon gyakran ezek a külső tényezők szerepelnek.

– A bőr felszínének lipid-vagy zsírrétegét olyan „mumusok” kezdhetik ki, mint például a durva mosdószivacs, törlőkendő vagy nem a bőrtípusnak megfelelő, erős hámlasztó termékek alkalmazása.

– Ugyanígy okozhat száraz, feszülő, kellemetlen bőrérzetet a gyakori hosszú, forró zuhany vagy fürdő. A bőrünk nem bírja a hasonló külső terhelést (ahogy a nagyon hidegben vagy melegben való hosszabb tartózkodást sem), és ennek gyakran látható jelét is adja.

– Ugyanígy azt tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk érdesebb, szárazabb, hogy ha nagyon keveset iszunk.

Szerencsére ezeket a problémákat nagyon könnyű orvosolni. Akár applikáció segítségével is emlékeztethetjük magunkat a fokozottabb folyadékfogyasztásra. Csökkentsük minimálisra a bőrszárazságot okozó szappanok használatát, amelyek eltávolítják a bőrünkről a természetes olajokat, és következetesen állítsuk a zuhanyzásnál a vízhőmérsékletet langyosra.

A külső tényezők mellett természetesen akár egészségügyi okok is okozhatják a bőrszárazságot (pl. pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, változókor, nem megfelelő táplálkozás), így mindenképpen érdemes résen lenni, és szakorvoshoz fordulni segítségért, ha indokolt.

Hidratálás és táplálás a maximumon

A táplálást ígérő bőrápolók szépségcéljukat tekintve alapvetően a bőrbarrierre összpontosítanak, bezárva szépen a vizet a sejtekbe. Ami a táplálást ígérő formulák alapanyagait illeti, három fő komponenst említhetünk: a nedvesítőszereket (így például a glicerin vagy a hialuronsav), az okkluzív összetevőket (pl. méhviasz vagy szójababolaj, amely megakadályozza a víz elpárolgását), valamint a bőrpuhító alapanyagokat (általában kókuszolaj, shea vaj stb).

A hidratálók formulája ugyanakkor a bőr védőgátja alatti sejtekbe juttat vizet, így feltöltve őket, simább, puhább arcbőrt eredményezve. Ma már gyakran olyan bőrápolókat is választhatunk, amelyek egyszerre biztosítják a hidratálást és a táplálást a megfelelő összetevők kombinálásával.

A tökéletes hidratáló szépségrutin

Arctisztítás

Mindenképpen szavazzunk inkább a gyengéd arclemosókra, amelyek bár nem szárítják ki a bőrt, mégis nagyon szépen eltávolítják a felgyülemlett szennyeződéseket és zsírt. Sminkeltávolítás esetén válasszunk olajos terméket vagy micellás vizet. Ha tényleg a maximumot akarjuk kihozni a bőrápolási rutinunkból, akkor egy száraz bőrre való tonikot is bevethetünk, hogy visszaállítsuk a bőr Ph-egyensúlyát és előkészítjük a bőrt a további ápolásra.

A bőr hidratálása

Vigyünk fel az alaposan megtisztított bőrünkre hialuronsavas szérumot, ez ugyanis hatékonyan megköti a nedvességet a bőrben. A gazdagabb regeneráló szérumokkal tényleg biztosra mehetünk, hogy a száraz bőr ne legyen probléma. Itt érdemes olyat választani, amelyben antioxidánsok és vitaminok is vannak.

Ezt követően vigyük fel a bőrtípusnak megfelelő hidratáló krémet, lehetőleg olyat, amely egyben táplál is. Ne spóroljuk ki az arcápolási rutinból a szemkörnyékápolót sem, hiszen itt a legvékonyabb, legérzékenyebb a bőrünk, és nagyon szép eredményeket érhetünk el a puffadt szemkörnyék és a sötét karikák kezelésében.

Este kifejezetten éjszakai krémmel érdemes ápolnunk az arcunkat, ezek általában gazdagabbak, mint a nappali társaik, és segítenek a bőr regenerálódásában alvás közben is.

Hetente egyszer-kétszer érdemes hidratáló és tápláló maszkokat is alkalmaznunk, valamint az arcápoló krémek mellett indokolt lehet az arcolajok bevetése is. Ha a bőrünk tényleg nagyon száraz, ezzel is extra táplálást biztosíthatunk számára.

Bónusztippek

hidratalt-bor

Szépségvitaminok

Az étrend-kiegészítők, így a kollagén, a biotin és az Omega3 zsírsavak sokat segíthetnek a bőrproblémáinkon, hiszen hozzájárulnak a bőr egészségéhez.

Fényvédelem

Ha hosszú távon is szeretnénk a bőrünk hidratáltságát megtartani, mindennap alkalmazzunk SPF 30-as, de inkább SPF 50-es fényvédőt. Ezzel megvédhetjük a bőrünket az UV sugárzástól és a korai öregedés jeleitől is.

Skinbooster arckezelések

Ha hosszabb távon is szeretnénk biztosítani a bőrünk hidratáltságát és feszességét, jöhetnek a célzott skinbooster kezelések, amelyek során a szakemberek hialuronsavat juttatnak be a bőr mélyebb rétegeibe. A tűs beavatkozással nagyon szépen kezelhető a száraz, fáradt és öregedő bőr problémája, hiszen a hialuronsav nagy mennyiségű vizet köt meg, így a bőrünk mélyen hidratált lesz, a rugalmassága, feszessége javul a fokozott kollagéntermelésnek köszönhetően.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Juvederm® támogatta.

Fotó: Getty Images