Kecskesajtos párnák
A leveles tészta a lehetőségek tárháza. Készíthetünk belőle csigákat, párnákat, tekercseket, a tölteléknek pedig csak a fantázia szab határt. A villámgyors vendégváró falatkák egyik legnépszerűbbike a tésztából készített kis párna, ami alig néhány összetevőből készül, mégis a legfinomabb receptek egyike. A töltelékhez nem kell több, mint áfonyalekvár, kecskesajt és kevéske kakukkfű.

Elkészítés:
- A levelestészta-lapot terítsük ki egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, pizzavágó segítségével vágjuk kockákra, egy röviditalos pohár segítségével készítsünk mélyedést minden egyes kocka közepére, majd kenjük meg a kockákat felvert tojással!
- A kockák közepére kanalozzunk áfonyalekvárt és helyezzünk a tetejére kecskesajtot! Kakukkfűvel szórjuk meg!
- 200 fokon, előmelegített sütőben süssük 20-25 percig!
- Tipp: Aki karakteresebb ízre vágyik, lekvár helyett használhat szárított paradicsomos, vörös áfonyás zöldségkrémet, ami mellett plusz ízesítésre sincs szükség.
Zöldséges taco
A taco egyaránt ideális vendégváró falatka: sokoldalú, látványos és mindenki ízlésére szabható. A mini taco különösen jó választás akkor, ha állófogadást, baráti összejövetelt szervezünk, hiszen nem kell hozzá evőeszköz. Ami a tölteléket illeti, készülhet húsos, halas, vegetáriánus vagy vegán töltelékekkel, színes zöldségekkel, izgalmas szószokkal. Interaktív műfajnak is hibátlan választás, a „rakd össze magadnak” megoldással mindenki saját ízlése szerint válogatja össze a töltelékeket és szószokat. Végül, és nem utolsósorban a vendégváró falatkák egészséges alternatíváját kínálja a taco, ha teljes kiőrlésű tortillából, hersegően friss zöldségekből és értékes fehérjékből állítjuk össze.

Elkészítés:
- Vásároljunk teljes kiőrlésű tortillát, és szerezzük be a lehetséges töltelékeket. Ha mexikói ízvilágban gondolkodunk, vásároljunk marhahúst (pl. lapockát), készítsünk guacamolét, használjunk kukoricát, paradicsomot, koriandert, római köményt és jalapeño paprikát.
- Ha halas tacóra vágyunk, vásároljunk tőkehalfilét, amihez izgalmas panírt készíthetünk liszt, sütőpor, chili, kömény, fokhagyma és sör keverékéből. A hal mellé jól illik a lila káposzta, az avokádó, a sajt és majonéz is.
- Tipp: Akinek nincs ideje az előkészületekre, süssön ki egy adag csirkét, aprítson fel egy jó adag színes zöldséget, és bízza magát a száz százalékban növényi alapú zöldségkrémekre, például a grillezett cukkinis és currys kencére!
Pácolt citromos csirkenyárs
A vendégváró falatkák között visszatérő szereplő a nyárs, ami egyszerre ínycsiklandó, egészséges és praktikus fogás, hiszen a nyárs felfűzése számtalan variációt kínál, legyen az zöldséges ízbomba vagy húsos-zöldséges mix.

Elkészítés:
- Egy tálban keverjünk össze egy csokor petrezselymet egy citrom levével és annak reszelt héjával, adjunk hozzá oregánót, borsot, sót, majd öntsük fel egy deciliter olajjal!
- Kockázzuk fel a csirkemellett, keverjük össze a páccal, és tegyük hűtőbe három-négy órára!
- Fűzzük fel tetszés szerint a nyársat, majd egy serpenyőben süssük ki úgy, hogy a nyárs mindegyik oldalát két percig süssük.
- Tipp: Aki biztosra akar menni a páccal, használjon citromos fűszerolajat!
Zöldségtekercs rizspapírral
Aki szereti az egészséges, friss és ízletes nassolnivalókat, az a legközelebbi bevásárlás alkalmával vásároljon egy adag rizspapírt, ennek segítségével ugyanis nemcsak gyors, de ínycsiklandó vendégváró tekercseket lehet varázsolni. A tekercshez a kedvenc zöldségeink (pl. sárgarépa, kígyóuborka, kaliforniai paprika, lila káposzta, újhagyma, vajsaláta) mellett használhatunk tofut, rizstésztát, fűszernövényeket, csírát (pl. babcsíra), zöldfűszeres fűszerolajakat és gyümölcsöket (pl. mangó, avokádó) is.

Elkészítés:
- Töltsünk meg egy nagy tálat meleg vízzel, és nedvesítsünk meg egy tiszta konyharuhát. Terítsük ki egy sima felületre. A nedves konyharuhára azért van szükség, mert a finom rizspapír nem ragad hozzá, így kisebb a valószínűsége, hogy elszakítjuk, miközben összeállítjuk a tekercset.
- Következő lépésben mártsuk a rizspapírt a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig, majd fektessük a vizes konyharuhára!
- Ezután helyezzük a rizspapír közepére a tölteléket úgy, hogy minden oldalán néhány centiméternyi helyet hagyunk. Hajtsuk be a csomagolás bal és jobb oldalát, majd erre hajtsuk rá az alsó részt, és tekerjük fel! Törekedjünk arra, hogy miközben feltekerjük, a tekercs szoros legyen.
- Tipp: Rizspapírból érdemes a létező legnagyobb méretűt vásárolni, ugyanis sokkal könnyebb megtölteni és feltekerni őket. Készíthetjük nyersen, de a megtöltött rizslapot meg is süthetjük.
Egy kis PLUSZ, amit az ételek megérdemelnek.
Kóstolj bele a Vénusz PLUSZ Zöldségkrémek és Fűszerolajok világába!
Promóció
Fotók: Getty Images