Mi már olvastuk: Demcsák Zsuzsa – A másik életem

2014. december 05.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Az első mondat: „Nem akarom bántani a volt férjemet!”

A történet: A média kiforgatta, megírta, eltúlozta – azt gondolhatjuk, ismerjük a televíziós műsorvezető magánéletét, válásának előzményeit és a válás körüli hercehurcát. Zsuzsa nem is azért írta meg ezt a könyvet, hogy bizonyítsa igazát, vagy vétkesnek állítsa be a férjét. Sokkal inkább szól könyve önmagáról, személyiségének alakulásáról, teljes őszinteséggel a lelkéről – éppen azért, hogy megmutassa a világnak a saját példáján keresztül, a családon belüli erőszak témaköre mindig terítéken kell, hogy legyen. A könyv a saját „sztoriján” kívül sorstársaival készített interjúkat tartalmaz, de megszólal a jog és a pszichológia egy-egy képviselője is.

Az erőssége: Azon kívül, hogy fontos ügyre hívja fel ismét a figyelmet (mert nem lehet elégszer), az áldozat és az áldozattá válás lélektanát adja át az olvasónak. Nem a bántalmazó elítélése, pellengére állítása kerül a fókuszba, sokkal inkább próbálja megmutatni, hogyan és milyen lelki lépcsőkön lépdel lefelé egy huszonéves, életvidám nő, hogy végül a megtört, mindent elviselő, végül magát hibáztató, érzelmi függőségben élő áldozattá váljon. A sorstársakkal készített interjúk a családon belüli erőszak minden „szintjét” igyekeznek lefedni: a lelki terrortól a legdurvább testi erőszakig. De egy mindegyikbe közös: a válaszok valahogy kísértetiesen ugyanazok. Zsuzsa segíteni akar másokon, olyan nőkön, akik hozzá hasonlóan az életüket adták volna azért, hogy a családjuk egyben maradjon. Mindeközben olyanoknak is felnyitja a szemét, akik eddig felfogni sem tudták, miért nem hagyja el egy nő azonnal a férjét az első pofon után…

Az íróról: Demcsák Zsuzsa közgazdászként végzett, televíziós műsorvezető. 36 éves, két gyermek édesanyja. Elvált.

Hol, mikor olvasd: Bárhol, bármikor és lehetőségeid szerint ajánld másoknak is. Mert tényleg fontos könyv: fontos, hogy minél többen kiálljanak végre magukért.

Ár: 3490 Ft, Athenaeum