Jaskó Bálint: Amikor egy pillanat csúcsra van járatva, jónak kell lenni

2014. december 09. |

A Marie Claire Fashion Days nyitó estéjén a kifutón felvonuló Jaskó Bálintot kérdeztük a divatbemutatón szerzett élményeiről, a színházi nevelésről és a Szociopoly interaktív társasjátékról.

Mi volt az első reakciód, amikor felkértünk a divatbemutatóra?

Mivel sohasem csináltam még ilyet, olyan érdekes dolognak tűnt, amit muszáj kipróbálni. Amikor viszont kiderült, hogy egyedül leszek srác hét csodanő között, kicsit meglepődtem.

Ennek ellenére nagyon lazán vonultál végig a kifutón. Próbáltatok előtte?

Szerintem a profi modellekhez képest viccesen mozogtam. A divatbemutató előtt csak egyszer mentünk körbe. A hozzáértők azt mondták, hogy úgysem leszünk hipp-hopp modellek, ezért menjük végig a lehető legtermészetesebben. Jól éreztem magam a ruhában és élveztem a műsort.

Fotó: Nagy Attila

Szoktál divatbemutatókra járni? Ismered a kortárs divattervezőket?

Nem, úgyhogy meglepő élmény volt. Viszont párhuzamot tudok vonni bármilyen előadó-művészettel. Ugyanúgy egy adott pillanat csúcsra van járatva, és akkor jónak kell lenni. A show előtt órákat töltöttünk el a helyszínen, amiért ott voltam az viszont tíz másodperc alatt lezajlott: bementem, kijöttem és már vége volt. Annak ellenére, hogy nem ismerem ezt a közeget, természetesen érdekel a divat, mint önkifejezési mód és szeretek öltözködni.

Hogy állsz a főzéssel?

Nagyon szeretek főzni. Érdekes gondolatról olvastam egy séffel készített interjúban: szerinte nincs olyan, hogy valaki tud főzni, mivel ez egy végtelen tanulási folyamat. Rengeteg múlik az alapanyagokon. Hiába érzem úgy, hogy én pontosan azokat a hozzávalókat tettem bele, a tészta sem lesz kétszer ugyanolyan.

Egy éve szabadúszóként dolgozol.

Hét évig voltam a KOMA tagja, de tavaly decemberben pénzügyi forráshiány és strukturális átalakítás miatt feloszlott az állandó társulat. Egy ideje már bennem is motoszkált a kíváncsiság, hogy kipróbáljam magam másban. A Hacktion című sorozat forgatása például jó lehetőséget kínált erre.

Szabadúszó színészként milyen tapasztalatokat szereztél? Mennyivel több energiát kell befektetned?

Most tanulom ezt a műfajt. Eddig jól alakultak a dolgaim, mert egymást követték a felkérések. Egyrészt próbálok helytállni és jól végezni a feladataimat, másrészt meg kell tanulnom, mit tehetek egy munka megszerzésért. Mivel nem jártam a Színművészetire, kimaradtam bizonyos kapcsolatrendszerből. Sokan nem ismernek. Abban bízom, hogy ha meg vannak elégedve velem, továbbadják a nevem. De valójában nem tudom, hogyan kell munkát szerezni. Fontos tapasztalat, hogy minden közösségbe vendégként érkezem, ahol gyorsan fel kell venni a tempót. Mindenhol más erők uralkodnak és más a hangulat, amikhez minél előbb alkalmazkodnom kell.

Szociopoly Fotó: Dömölky Dániel

A Szociopoly interaktív színházi társasjáték hogy került a látókörödbe?

A színház mellett antropológiát tanultam. Előadásokat hallgattam a témában és terepen is voltam. Már a KOMÁ-ban is több színházi nevelés programban részt vettem, így ismerős ez a műfaj. A színház egy olyan eszköz, amivel el lehet indítani folyamatokat kis közösségekben. A Szputnyik Hajózási Társaságnak volt a törekvése, hogy legyen egy kifejezetten színházi neveléssel foglalkozó csapata is, a Mentőcsónak. Ide hívott Fábián Gábor. A Szociopolyt diákoknak játsszuk, akik csoportokra osztva interaktívan bekapcsolódnak: mélyszegénységben élő családokká válnak, és az ő döntéseik nyomán alakul a játék. A játék révén gondolatokat ébresztünk bennük és igyekszünk nyitottabbá tenni őket. Az a fajta színház mindig is közel állt hozzám, amit a közönség nemcsak néz, hanem együtt csinál.

Szociopoly Fotó: Dömölky Dániel

A Kerekasztal Társaság szervezésében készülő Hamlet is a színházi nevelésről szól.

Az előadásnak, amit a Marczibányi Téri Művelődési Központban decembertől fogunk előadni gimnazisták számára a Hamlet adja az alapját. A koncepció szerint egy-egy jelenet után átváltozunk drámatanárrá, hogy kérdéseket tegyünk fel a gyerekeknek és velük együtt gondolkozzunk a látottakon. Van egy elképzelésünk arról, hogy a srácok miket fognak felvetni a darab kapcsán, de nagyon izgalmas, vajon ők is ebbe az irányba viszik-e a közös munkát.

A színház mellett mi foglalkoztat még?

A Mindspace nevű szervezetnek is dolgozom. A társaság azt a célt tűzte ki, hogy Budapestet élhetőbbé tegye, a köztereken ne csak átmenő forgalom legyen, hanem a városlakók jól érezzék magukat benne. Örömmel veszek részt ilyen munkában is…

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari Nemzet Színésze

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari