Ezeket a szívszaggató filmeket nézd meg, ha szereted a romantikus történeteket

2024. május 08.
Ha szereted, ha egy szerelmes film igazán mélyen elindít benned valamit, akkor jó hírünk van: összegyűjtöttük a legjobb romantikus filmeket.
Ezeket a szívszaggató filmeket nézd meg, ha szereted a romantikus történeteket
  • Ezek a világ legjobb romantikus filmjei.
  • Egy romantikus film mindig jó választásnak bizonyul: legyél akár egy csúnya szakítás után, de még akkor is, ha egyszerűen csak érzelmekre és pityergésre vágysz.
  • Összegyűjtöttük az öt legjobb romantikus filmet.

A szerelem szép, kedves és nagyon fájdalmas. A szerelem gyönyörű és rémisztő egyszerre, képes életet adni és néha mégis úgy érezzük, hogy bele akarunk halni. A szerelem mozgatja az egész világot, hiszen része minden ember életének, ugyanis a szerelem mindenkié. Nem is kérdés, hogy a romantika miért kap hatalmas szerepet szinte minden hollywoodi alkotásban.

Ugyan Valentin-nap már elmúlt, de valójában soha nincs rossz alkalom arra, hogy megnézz egy nagyszerű romantikus filmet. Akár csak érzelmekre vágysz, akár szakításon vagy túl, a legjobb romantikus filmektől megkapod, amire szükséged van, legyen szó szívfájdalomról, ikonikus szerelmi történetekről vagy szenvedélyről. De melyek minden idők legjobb romantikus filmjei? Cikkünkben megmutatjuk őket!

A legjobb romantikus filmek:

5. Cherbourgi esernyők / The Umbrellas of Cherbourg (1964)

Egy francia újhullámos zenés film első hallásra talán soknak tűnik, de hidd el: a Cherbourgi esernyők egy igazi remekmű. A film Geneviève és Guy, két fiatal szerelmes történetét követi nyomon egy normandiai kisvárosban. A film főszereplői Catherine Deneuve és Nino Castelnuovo, írója és rendezője pedig Jacques Demy.

A Cherbourgi esernyők akkora sikert aratott, hogy Arany Pálma-díjat nyert 1964-es cannes-i filmfesztiválon – mind a nézők, mind pedig a szakma imádta az alkotást. Számos filmben érezhető a hatása, így például Greta Gerwig Barbie.jában és a La La Landben is.

4. Római vakáció / Roman Holiday (1953)

A Római vakáció egy fiatal hercegnőről szól, akit Audrey Hepburn alakít. Ann hercegnő szabadnapot vesz ki Rómában, ahol találkozik a Gregory Peck által alakított amerikai riporterrel. Eredetileg Cary Grantnek ajánlották fel a szerepet, de visszautasította, mert úgy gondolta, hogy túl öreg ahhoz, hogy Hepburn oldalán játsszon.

A film után Audrey Hepburn Golden Globe- és Oscar-díjat is kapott a nagyszerű alakításáért. A Római vakáció olyan jelentős alkotás lett, hogy az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára is megőrizte, ugyanis kulturálisan, történelmileg, illetve esztétikailag jelentős szerepet tölt be az USA filmtörténelmében.

3. Portré a lángoló fiatal lányról / Portrait of a Lady on Fire (2019)

A Céline Sciamma által írt és rendezett Portré a lángoló fiatal lányról  egy 18. századi szerelmi történet – méghozzá két nő viszonyáról szól, akik egy kis francia szigeten találkoznak. Marianne, a festőnő szeretné titokban megfesteni Héloïse portréját, hogy elküldhesse annak a férfinak, akihez feleségül készül menni. Miközben Marianne elkészíti a portrét, elveszíti a lányt.

A film rettenetesen szívfájdító, mégis időtlen pillantást vet a művészetre és a kimondatlan szerelemre, méghozzá női szempontból. Az alkotás elnyerte a Queer Palm díjat a 2019-es cannes-i filmfesztiválon, és 8,1-es értékelést kapott az IMDB-n, nem véletlenül.

2. Szerelemre hangolva / In the Mood for Love (2000)

A Szerelemre hangolva két szomszédot követ, akiknek a barátsága erős kötelékké szövődik, méghozzá házasságon kívül. A film az 1960-as évek Hongkongjában játszódik, így valóban páratlan stílust és tartalmat tár elénk.

Wong Kar-wai rendező számos figyelemre méltó romantikus filmet rendezett, köztük a Chungking Express-t és a Happy Togethert, de a Szerelemre hangolva ezek közül is vitathatatlanul kiemelkedő minőségű. Állítólag ez ihlette Sofia Coppola Elveszett jelentés című filmjét is.

1. Casablanca (1942)

Ez a film elejétől a végéig ikonikusnak számít, ráadásul még egy ok miatt érdemes megnézni: a magyar származású Kertész Mihály rendezte! A Casablanca egy éjszakai klub tulajdonosáról, Rickről szól, aki elhatározza, hogy segít a csehszlovák ellenállás vezetőjének, Victor Lászlónak és régi szerelmének, Ilsa Lundnak megszökni a nácik elől Marokkóból. A filmet Michael Curtiz rendezte, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével.

Forrás: Forbes, Fotó: IMDB