Reményvasút – út a felnőtté váláshoz

2016. március 27.
Egyenruhában dolgoznak, fegyelmezetten menetelnek, tisztelegnek, mini felnőttként működtetik a vasutat. A Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy vonalon robogó Gyermekvasút több, mint egy élményvonat: a rajta szolgálatot teljesíti kiskamaszok barátságot, szeretetközösséget, gyakran menedéket találnak itt az ő életüket is beárnyékoló kis magyar valóság elől. Trencsényi Klára Reményvasút című dokumentumfilmje már a mozikban.

Az egykori úttörővasútnál mintha megállt volna az idő a 60-as, 70-es éveket idéző egyenruhákkal, meneteléssel és zászlófelvonással, ám a Reményvasút nem a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között vonuló masina múltját szeretné bemutatni, hanem arra keresi a választ, miként vált menedékhellyé, közösséggé a múltidéző intézmény a kamaszok számára. A vasúton jelenleg 500, 10 és 14 év közötti gyerek dolgozik, kalauzként, vonatirányítóként, vagy pénztárosként, a felelősségteljes szolgálat mellett pedig hétvégi csoportprogramokon válnak igazi csapattá, sokaknak egyfajta második családdá. A film középpontjában három kamasz története áll: a Balatonról feljáró, vasútmániás Gergőé és Viktoré és Kármené, a budapesti ikerpáré. Az ő mindennapjaikon keresztül nem csak a kiskamaszok lelkivilágába láthatunk bele, hanem betekintést nyerünk a családi színfalak mögé is, olyan problémák elevenednek meg előttünk, amik egyre több magyar háztartásban jelennek meg legyen szó a szülők külföldi munkavállalásáról, anyagi gondokról vagy a kilakoltatás veszélyéről.

Az HBO gyártásában készült dokumentumfilm az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Next Masters szekciójának Arany Galamb díját is elnyerte, a zsűri a díjat a következő mondatokkal indokolta: „A díjat a szépen fényképezett film azért kapta, mert az anakronisztikus utópia bemutatása mellett pontosan ábrázolja a mai magyar valósággal szembesülő két család nehéz életét.”

A film március 20-tól látható a budapesti Művész moziban, áprilistól pedig több vidéki nagyvárosban is vetítik.