Kortárs képzőművészek nyomába eredtünk

2016. április 13.
Budapest belvárosának ódon házai igazi kincseket rejtenek: olyan galériákat és műtermeket, ahol napjaink művészeinek alkotásaival ismerkedhetünk. A Resident Art Budapest arra vállalkozott, hogy szervezett séták keretében megismertesse a közönséggel ezt a rejtett világot. Mi is részt vettünk egy túrán.

A budapesti galériákat bemutató séták megálmodója Schneller János művészettörténész, akinek küldetése a mai hazai képzőművészeti törekvések értő bemutatása. „A világban egyre több képi inger ér minket, ugyanakkor hiányzik a megfelelő képzőművészeti nevelés és a látás tanítása az oktatásból. A mű befogadásának előfeltétele a saját szemmel való megtapasztalás, a személyes találkozás. Egy könyvet könnyebb megvásárolni és elolvasni, mint egy festményt, azaz az irodalom hozzáférhető. A zene is sokkal szervesebb része a kultúránknak, mint a vizuális művészet. Egy koncertre elmenni elérhető élmény, de a kortárs képzőművészet nem közkincs, hiszen nehezen elérhető és nehezebben érthető. A nézés nem egyenlő a látással. Ahhoz, hogy a művészetet érezzük és értsük, először látni kell megtanulni, ehhez pedig idő kell. Festmények előtt állni nem annyira kényelmes és nem is kézenfekvő a mai ember számára, hiszen így is túl sok vizuális inger ér bennünket, ezért jó, ha valaki bevezet minket ebbe a világba. Erre valók a Resident Art Budapest stétái”-meséli János, aki művészettörténész, tanár és műkereskedő. A túra alatt készségesen válaszol minden felmerülő kérdésre. Téma akad, hiszen a látogatók a kultúrára fogékony, nyitott emberek.

A Kortárs találkozások nevű séta első állomása a Neon Galéria, ahol épp Révész László László festő időszakos kiállítását tekinthetjük meg, értő magyarázattal kísérve. Megtudjuk, mire kell figyelni a képek nézegetése közben, milyen rejtett motivációk vezették a művészt egy-egy alkotás létrehozása során. Egyéni, kissé komor képek ezek, amelyek azonban szimbolikusan, sűrítve mesélnek el történeteket, érzéseket. Ezután következik a Deák Erika Galéria, ahol Bullás József képeit csodálhatjuk. A külföldön is elismert festő különleges technikával dolgozik, festékszóróval alkotja szemet kápráztató alkotásait, melyek az optikai trükköknek köszönhetően szinte életre kelnek, mozognak szemlélés közben. Harmadik állomásunk a Resident Art Budapest bemutatóterme, ahol egy sokszínű válogatás fogad minket a kortárs festészet különböző irányzatait képviselő alkotók műveiből. Kondor Attila ideálizált építészeti motívumai nyugalmat árasztanak, isKi Kocsis Tibor fotorealisztikus festménye a szemfényvesztéssel kelt izgalmas hatást, míg Kucsora Márta a víz megjelenési formáit ábrázoló festményei természeti formáikkal nyugtatják a szemet. A két teremben jól megférnek egymás mellett a geometrikus absztrakt, szürrealisztikus alkotások egyaránt.

A kortárs túra betekintést enged egy-egy Budapesten dolgozó művész műtermébe is, ahol közvetlen találkozásra és beszélgetésre van lehetőség az alkotóval. A művésszel való találkozás a legérdekesebb állomás, nekünk ezúttal Szotyory Lászlóhoz volt szerencsénk. Az atelier meglátogatása nagyon intim esemény, hiszen az alkotó a legbelsőbb világába enged bepillantást. Éppen aktuális művekről és egy-egy közelmúltban készült munkáról, ciklusról beszélgetünk a művésszel, rákérdezünk motivációira, technikáira is, illetve az olyan pragmatikus kérdésekre, mint például hogyan lehet művészként érvényesülni, megélni, sikeressé válni. László készségesen válaszol és a beszélgetés végére annyira fellelkesít, hogy mi is a szépség megszállottjaivá válunk, akárcsak ő. Három óra séta, műértés és csevegés után elbúcsúzunk egymástól. Magában talán mindenki megfogadja: ezentúl nem csak nézni fog, de megtanul látni.

Infó: www.residentart.com, Facebook/ResidentartBudapest

Fotó: Varga Marietta, Resident Art