Mi már olvastuk: Romain Puértolas – A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony

2017. október 13.
Olyan könyveket ajánlunk nektek, amelyeket olvastunk, szeretünk és remélhetőleg, ti is szeretni fogtok.

Az első mondat: „Az első szó, ami a vén figaró ajkát elhagyta, amikor beléptem a műhelyébe, egy fülhasogató vezényszó volt, becsületére vált volna akár egy náci kiképzőtisztnek is.”

A történet: Providence Dubois egy nem mindennapi, francia postáskisasszony, persze ezt kikéri magának, hiszen ő sokkal inkább kézbesítő, aki örömhírekkel teszi szebbé az emberek napját. Zahera egy nem mindennapi marokkói kislány, aki súlyos betegségben szenved – lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony, ami eperlekvárrá válik a tüdejében, ennek ellenére az élet és a világ szerelmese. A találkozásuk sorsszerű. Providence örökbe fogadja a kislányt, és megígéri neki, hogy még mielőtt felkel a hold, visszatér Marokkóba, hogy aztán együtt térjenek haza Franciaországba. Azon a bizonyos napon azonban kitör egy izlandi vulkán, és a hamufelhő beteríti az egész kontinenst, a repülőgépek nem szállhatnak fel. Providence mindenáron betartja az ígéretét – ha kell, megtanul repülni, hogy eljuthasson Zaherához.

Az erőssége: A Boris Vian-i humor, ami minden helyzetben megállja a helyét, a mese, ami valósabb a valóságnál, a történet, ami rávilágít arra, hogy egy kis képzelőerővel az élet minden tragédiájával együtt szép.

A szerzőről: A francia író első regénye, A fakír, aki egy IKEA-szekrényben ragadt miután meghódította a hazai olvasó szívét, felkerült a nemzetközi bestseller listákra is. Puértolas jelenleg New Yorkban dolgozik a következő kötetén.

Hol, mikor olvasd: A szürke, őszi reggeleken, a buszmegállóban egy esernyő alatt, a metrón zötykölődve vagy egy esőfelhőbe ragadva, Puértolas könyve garantáltan jókedvre derít.

Libri, 2974 Ft