Könyv született a magyar tinderes randikról

2017. augusztus 31.
Az online társkeresés világában már semmin sem lepődünk meg: a Tinder jobbára instant szexpartner keresőként él a fejekben, ahol kizárólag a külcsín számít belépő értéknek. Elítéljük vagy épp magunk is élünk a rapid randik lehetőségével, mindegy is; a jelenség olyannyira meghatározó a 21.századi partnerkeresésben, hogy már könyv is íródott róla.

Tóth Anikó Dóra, a Jobbra húzott történetek szerzője személyes kötődése miatt is hajlott arra, hogy a tinderezés előnyeit, hátrányait, vicces és keserédes tanulságait válassza első könyve témájául, hiszen közvetve férjét is a társkereső alkalmazásnak köszönheti: kettejük találkozásának csavaros történetét is megtaláljuk a Tinder mesék sorában.

A könyv születése némileg a szerencsén múlott, Anikó korábban mesekönyvek kéziratával bombázta a kiadókat – sikertelenül, majd úgy gondolta, saját kezébe veszi az irányítást és így talált rá végül egy riportkönyv író pályázatra. Hamar jött a téma ötlete is: hasonló könyv még nem jelent meg a magyar piacon, ráadásul saját tapasztalat is akadt bőven…

Szex vagy romantika?

Furcsa és meglepő, hogy a szerző lányregénybe illő házasságához vezető, több évre visszanyúló sztori csúcspontját épp a romantikától igen távol álló randialkalmazás adta végül, de Anikó szerint nem az övé az egyetlen ilyen sztori, sőt a Tindert sem tartja érzéketlen húspiacnak, ahol csak gyors adok-veszek történetek zajlanak.

A könyvhöz készült interjúi során meggyőződött arról, hogy a legtöbben nem kizárólag egyéjszakás kalandokat keresnek, a képek kitartó jobbra-balra húzogatásához mégis csak az „igazi” megtalálása a legfőbb motiváció. Az ismerkedés menete is egészen régimódi: legtöbbször a fiúk kezdeményeznek. „ A lányok nagy része még mindig azt várja, hogy a pasik írjanak rájuk először, mert így a lovagiasság varázsa valahogy megmarad, még ha a Tinderről is van szó. Én magam sem tettem meg az első lépést soha” – meséli Anikó.

Semmi fikció

A Jobbra húzott történetek – ahogy a cím is utal rá – sikeres randikat mutat be, legalábbis abból a szempontból sikeresek, hogy a kémia, majd a találkozás is létrejött. A folytatás viszont nem minden esetben pozitív: csalódás, klasszikus pofára esés, sőt katasztrófába hajló események is vannak itt. Ugyanakkor a szerző várakozásával ellentétben mégsem csak kínos és megmosolyogtató vagy éppen kiábrándító randevúk sokaságával szembesült az anyaggyűjtés során: sok vidám és szerelmes történetet is hallott. A párkapcsolattá alakult tinderes ismerkedések történetét mindkét fél szemszögéből láttatja a könyv, időnként meglepő dolgokat felfedve.

A sztorikban csak a szereplők neve marad inkognitóban, az események és hőseik száz százalékig valódiak. „Igyekeztem a megszólalók stílusában lejegyezni mindent, így a könyv időnként laza és szabadszájú”- teszi hozzá a szerző. A pikáns riportkönyv már kapható, érdemes belelapozni, hiszen érdekes és tanulságos keresztmetszetét mutatja mindannak, amit ma a fiatalabb generáció a szerelem, szex, párkapcsolat triptichonjáról gondol.

Fotó: Profimedia