Mi már láttuk: a Rosencrantz és Guildenstern halott színházi közvetítést az Urániában

2017. december 11.

A National Theatre Live közvetítésében újabb nagy sikerű darab látható a világ számos országában, szerencsére nálunk is. Legutóbb Harold Pinter Senkiföldje című színházi előadását néztük meg az Urániában, ezúttal Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című drámája került vászonra Daniel Radcliffe és Joshua McGuire főszereplésében.

A Shakespeare Hamletjéből ismert Rosencrantz (Daniel Radcliffe) és Guildenstern (Joshua McGuire) története haláluk után folytatódik. Egy szabályok és irányok nélküli világban találják magukat, ahol az a feladatuk, hogy visszaemlékezzenek életükre és felismerjék szerepüket Hamlet sorsának alakulásában és természetesen rájöjjenek, hogy az életük véget ért. Egy vándor színésztársulatba botlanak, akik játékukkal segítik felidézni a Shakespeare dráma őket érintő részeit. A társulat igazgatója (David Haig) rámutat arra, hogy nem csak barátként buktak meg, de saját halálukat is ők okozták.

Tom Stoppard, a cseh születésű, brit drámaíró darabjával rávilágít a lét és a nemlét közötti határ megfoghatatlanságára. A két szereplő folyton újrafogalmazza önmagát és helyét a világban, amíg el nem jutnak a teljes igazságig. Az erősen filozofikus mű hol komikus, hol tragikus jelenetei olyan érzelmi hullámvasútra ültetnek fel, amely tökéletesen mutatja az élet rejtélyes, megfoghatatlan, kifürkészhetetlen, mégis érdemes mivoltát.

Daniel Radcliffe (Harry Potter, A fekete ruhás nő) figurája tökéletesen kiegészíti az irreális világra naivan rácsodálkozó, esetlen Josua McGuire (The Hour) válaszokat kereső Guildenstren figuráját.

Tom Stoppard darabja jó alternatíva lehet a karácsony előtti pörgésből kilépő programra. Az Uránia vetítése a mozi és a színház elegye, nem túl mindennapi, de nem is szigorúan kiöltözős. A Rosencrantz és Guildenstren halott pedig olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek segíthetnek átvészelni az ünnepeket.

Az előadás angol nyelven, magyar felirattal látható.

Következő vetítés: 2017. december 12.