Idén sem sikerült női rendezőket jelölni a Golden Globe-on

2017. december 16.
Az idei Golden Globe "legjobb rendező" kategóriájában csak férfi nevek szerepeltek, nem mintha nem lehetett volna tehetséges nők filmjeiből válogatni.

Elég szomorú, hogy már a megszokás szülte közönnyel kezeljük, mikor egy rangos díjátadó női jelöltek nélkül zajlik le. Végképp kevés okunk lett volna mondjuk meglepődni a Golden Globe esetében, ahol a díj fennállásának 75 éve alatt  csak hét alkalommal jelöltek nőt a „legjobb rendező” kategóriájában – egyébként közülük is csak egy valaki vihette haza a díjat, Barbara Streisand 1983-ban a Yentl című filmért.

Az idei díjátadón az alábbi filmeket jelölték:

Guillermo del Toro, A víz érintése
Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában
Christopher Nolan, Dunkirk
Ridley Scott, A világ összes pénze
Steven Spielberg, A Pentagon titkai

A nők kizárása pedig azért különösen fájdalmas, mert idén is lett volna egy rakás film, ami megérdemelte volna, hogy versenybe kerüljön. Sofia Coppolát például már jelölték Golden Globe-ra, idén viszont látszólag teljesen megfeledkeztek Csábítás című filmjéről, annak ellenélre, hogy a Coppola idén Cannes-ban már elvihette a legjobb rendezőnek járó díjat. Kathryn Bigalowt vicces módon kétszer is jelölték, (emlékezzünk, hogy egyszer sem nyert), de 2017-es Detroit című igaz történet alapján készült drámájával nem sikerült felkapaszkodnia a legjobb rendezők listájára. Még ezeknél is sokkal meglepőbb, hogy Greta Gerwig rendezése a Ladybird nem került jelölésre, mikor egy hétig csak arról szólt az internet, hogy a női szemszögű coming-of-age dráma minden idők legnépszerűbb filmje lett a Rotten Tomatoes-on.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A klasszikus mintákat fenntartó szelekció, amiben maszkulin háborús dráma (Dunkirk) és a valós eseményekre támaszkodó A Pentagon titkai olyan filmeket szorított ki, amikben női rendezők újfajta, izgalmas szemléletmódokat vetettek fel. Az már csak a hab a tortán, hogy a #metoo kampány után kimondottan érzékennyé vált a téma, persze nem azért kellett volna női filmeket is beválogatni, hogy csontot dobjunk a szegény, molesztált hollywoodi nőknek. Hanem azért, mert akkor ez a lista sokkal hitelesebben képviselte volna az év filmtermésének sokszínűségét.