Velem is megtörtént, #metoo

2017. október 17.
Minden bizonnyal a ti Facebook-falatokat is elárasztotta a sok Me too („velem is megtörtént") bejegyzés. Ha mást nem is érünk el ezzel, csak annyit, hogy a nők elleni zaklatás téma egyáltalán téma legyen, akkor már megérte.

Elárasztották a közösségi médiát a „Me too” (én is / velem is megtörtént) bejegyzések, amelyekben nők számolnak be arról, hogy milyen zaklatásnak voltak kitéve az életük során, és amelyről a többség mindeddig hallgatott.

Az ötlet Alyssa Milano színésznőtől származik, aki vasárnap írta ki a falára, hogy egy barátja azt javasolta neki, hogy ha mindenki kiteszi a Facebook-státuszába, akit valaha zaklatás ért, hogy „me too” (vagyis én is / engem is), akkor a posztok mennyisége tükrözni fogja, hogy mekkora nagyságrendű problémáról van szó. A posztot azóta százezrek osztották meg, köztük olyan hírességek, mint Lady Gaga és Debra Messing. Vagyis az már biztos, hogy a téma nem csak Hollywoodot, hanem az egész világot felrázta.

A #metoo mozgalom reakció a Harvey Weinstein-ügyre, amelyet október 5-én robbantott ki a The New York Times. A cikk szerint az amerikai filmproducer évtizedeken át szexuálisan zaklatta női alkalmazottait és színésznőket. Weinstein nem tagadta a vádakat, bocsánatot kért, bár azt is jelezte, hogy nem minden pontosan úgy történt, ahogy a cikkben szerepel.

A Weinstein-ügy nyilvánosságra kerülése után Sárosdi Lilla, a Krétakör színésze közzétett egy Facebook-posztot, amelyből kiderült, hogy egy rendező őt is zaklatta sok évvel ezelőtt, csak eddig nem állt elő a történettel.