Magyar dokumentumfilm a Sundance versenyprogramjában

2018. január 17.
Tuza-Ritter Bernadett A Woman Captured (Egy nő fogságban) című dokumentumfilmje az első egész estés magyar alkotás, melyet a világ egyik legjelentősebb független filmes fesztiválja, a most csütörtökön induló Sundance Filmfesztivál beválogatott a versenyprogramjába.

A világ vezető dokumentumfilmes fesztiválján, az IDFA-n (International Documentrary Film Festival Amsterdam) bemutatkozott alkotás korunk egyik legmegdöbbentőbb jelenségéhez, a modern kori rabszolgaság témájához kapcsolódva, egy hazánkban rabszolgasorban élő nő, Maris portréját és életének egy szakaszát mutatja be. Ő egyike annak a több, mint 45 millió embertársunknak, akik a világ különböző pontjain a modern kori rabszolgaság valamely formájának áldozataként élnek: közülük mintegy 1,2 millióan itt, Európában (adatok a 2016-os Global Slavery Index alapján).

„Legyen az kényszermunka, házi rabszolgaság vagy prostitúció, a modern kori rabszolgaság jelenségével foglalkoznunk kell: felfoghatatlan és elfogadhatatlan a 21. században egy embertársunk szabadságtól való megfosztása és kizsákmányolása – mondta Tuza-Ritter Bernadett, a film rendezője. – Bízom benne, hogy filmem nemzetközi jelenléte, a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában való részvétel révén, világszerte rengeteg ember érti meg, hogy a rabszolgaság itt is jelen van, a szomszédunkban. Nem csupán a harmadik világ problémájáról van szó. Mindenhol ott van. Nem a civilizáció perifériáján forgattam, hanem Európa kellős közepén.”

Az elsőfilmes alkotó és kamerája majd 100 napot töltött Marissal, így életét, érzelmeit belülről, jelenidőben volt képes megismerni. Az együtt megélt mindennapokból és sorsfordító pillanatokból született művészi igényű, bensőséges alkotás sokkal többet ad a nézőnek, mintha csupán egy oknyomozó munkán keresztül kísérelné megismerni a modern kori rabszolgaság mibenlétét.

A magyar-német koprodukcióban készült filmet a magyarországi Éclipse Film és a német CORSO Film gyártotta a Médiatanács, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében, a Kreatív Európa Program Média Alprogramja és a németországi Film Und Medienstiftung NRW támogatásával. A film előkészítése, fejlesztése a 2017-es DOK.INCUBATOR workshop támogatásával zajlott. A film nemzetközi forgalmazója a Syndicado.

A WOMAN CAPTURED TRAILER – Sundance Documentary Competition 2018 from Éclipse Film on Vimeo.