Női filmek a 8. Frankofón Filmnapokon

2018. február 27.
Február 28-án, szerdán kezdődik a francia nyelvű filmek szerelmeseinek kedvenc filmes esemenye, a Frankofón Filmnapok.

Egy burka, egy nadrág

A 8. alkalommal megrendezett filmes mustra alkotásai között idén is kiemelt szerepet kapnak a női filmek. A Filmnapok nyitófilmje is ilyen: az Egy fiatal nő főhőse, a harmincas évei elején járó Paula a helyét keresi Párizsban. Szerelme most dobta, munkája éppen nincs, sőt lakása sem: innen szép nyerni. De Paula nem omlik össze, tele van energiával, hiszen előtte az élet, padlógázzal megy neki az újrakezdésnek, bátran, és… naivan. Hol úgy viselkedik, mint egy elveszett kisgyerek, hol ízig-vérig nő, de az biztos, hogy nem mindennapi jelenség. Ez a film gyógyír lehet mindazoknak, akik tudni szeretnék, hogyan éljük túl a szakítást, mi több, hogyan éljük túl az idegösszeomlást, és legfőképpen azoknak, akik tudni szeretnék, hogyan maradjunk hűek magunkhoz minden körülmények között!

Egy szót se

A Filmnapok további női filmjei közül van, amelyik a párkapcsolatok lehetséges formáit járja körül. Az Egy szót se! hősnői elválaszthatatlanok, mégis egész másként állnak a férfiakhoz. A krízis akkor üt be, amikor kiderül, Yael vőlegénye nem az, akinek mondja magát. Az Egy burka, egy nadrág már a különböző kultúrák találkozását és súrlódásait mutatja be vígjáték formájában. Az iráni származású Leila és szerelme, Armand Amerikába utaznának, ám a lány radikalizálódó bátyja, Mahmoud közbelép. A hősszerelmesnek nincs más választása: csak úgy találkozhat szerelmével, ha burkát ölt. Ám így Mahmoud szeme is megakad rajta.

Láthatás

Külön világ

A vígjátékok mellett fajsúlyos drámák és thrillerek is szerepelnek a programban, melyek női hősöket állítanak a középpontba. A Külön világ című thrillerben Catherine Deneuve és Diane Kruger felejthetetlen anya-lánya párosát láthatjuk, a Mrs. Hyde villámsújtotta fizika tanárnőjeként Isabelle Huppert remekel; a Láthatás című dráma pedig a családon belüli erőszak legmélyebb bugyrait tárja fel Lea Drucker érzékeny alakításában.

8. Frankofón Filmnapok / 2018.február 28 – március 7.
Helyszín
: Corvin, Toldi, Puskin mozi

A filmek előzetesét és bővebb infót ITT találsz!