Kedvenc helyünk a héten: Molnár Ani Galéria

2018. március 28.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Ki tudta, hogy Budapesten létezik galérianegyed? A kortárs képzőművészet kedvelőinek valószínűleg nem kell bemutatni a Bródy Sándor utcát, ahol szinte egymás mellett nyitottak az elmúlt években kívülről látszólag hasonló, belülről mégis eltérő felfogást képviselő galériák. Ezen a héten Jókai Mór egykori házának földszintjén jártunk, a két héttel ezelőtt bemutatott TOBE Gallery közvetlen szomszédságában, ezúttal Molnár Annamária birodalmában.

Marge Monko, tallinni művész Women of the World, Raise Your Right Hand című kiállításával fogadott minket Ani, a galéria megálmodója és Meggyesházi Éda művészeti vezető.

A közgazdász végzettségű Molnár Ani galériáját 2008-ban nyitotta, 2011-ben három évre a Kortárs Galériák Egyesületének elnökévé választották, azóta pedig rendszeresen tiszteletét teszi minden jelentős külföldi művészeti rendezvényen és vásáron – most éppen Brüsszelre készülnek. Közgazdász-kurátorként pontosan tudta, mikor kell önmegvalósítani, így gyermekei születése után korábbi munkáját felváltva minden kreativitását egy saját galéria megnyitásának szentelte, elhivatottságát pedig a számtalan elismerés bizonyítja (2009-ben Summa Artium díjat, 2013-ban a Molnár Ani Galéria a kelet-európai régióban elsőként kapta meg a F.E.A.G.A. (Európai Galériák Szövetsége) fiatal galériáknak járó „Innovation and Creativity Award” díját).

Eredeti koncepció szerint installációkkal, festészettel és szobrászattal foglalkoztak, ám nyitottak a művészeti önkifejezés legkülönbözőbb technikáira is, Marge Monko aktuális kiállításán például videót is vásárolhatunk.

Amellett, hogy Monko legújabb kiállítása érdekes és aktuális kérdéseket tárgyaló installációi és kollázsai a feminizmus, kommercializálódás és egy gyémántcég propagandájának összefüggéseit tárgyalja, örömmel hazavittük volna bármelyik alkotást a nappalinkba – főként a neoncsövekből kialakított Women of the World, Raise Your Right Hand feliratot vagy a vintage magazinok gyémántkampányaiból összemontázsolt képsorozatot. Molnár Aninak pedig éppen ez volt a célja galériájának alapításakor, hogy a kortárs képzőművészetet közelebb hozza azokhoz, akik eddig nem áldoztak ilyesmire.

6 fotó megtekintése

További képekért kattints  galériára!

 

Kiknek ajánljuk: azoknak, akik még viccből sem állítják, hogy “ezt én is meg tudnám csinálni” és szívesen költ olyan művészekre, akikre érdemes.

Mikor: Egy kivételesen derűs márciusi  délutánon keresve sem találhattunk volna jobb programot egy kis elmélkedésnél Jókai Mór házában, Marge Monko képei előtt. A kiállítás április 28-ig látogatható keddtől péntekig 12 és 18 óra, szombaton 11 és 17 óra között.

Marie Claire plusz: a környék atmoszférája, a galéria egyéni és csoportos kiállításai pedig állandó kedvenceink.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi