Kedvenc helyünk a héten: KuglerArt Szalon és lakásgaléria

2018. január 31.
Ha több olyan ember lenne, mint Kőszegi Edit, jobb és színesebb hely volna a világ. Bemutatjuk a Kugler Art lakásgalériát és szalont, ahol tehetséges roma művészek alkotásain elmélkedhetünk, vásárolhatunk belőlük, de színházi előadásokat is látogathatunk Kőszegi Edit és Surányi András filmrendezők otthonában.

Valahányszor a Belváros szívében járok, mindig elképzelem, hogy kik élhetnek a századfordulós épületek balkonos lakásaiban. A héten megismertem Kőszegi Editet, aki filmjeivel és projektjeivel filmrendezőként, dramaturgként és forgatókönyvíróként évtizedek óta küzd a perifériára szorult emberek integrálásáért, megértéséért és a hozzájuk fűződő sztereotípiák lebontásáért.

Korábban főleg dokumentum- és játékfilmjei kapcsán hallhattunk róla (Menekülés a szerelembe, Szemembe megy a bánat), 2012-től azonban saját lakása nyitott bázisává vált küldetésének, azóta otthonában várja a művészet és a roma kultúra iránt érdeklődőket. Először Editék Szent István téri lakása változott lakásgalériává, ekkor még ez az épület adott otthont a Romani Designnak is. Négy éve viszont a Sütő utcába költöztek férjével, Surányi Andrással, ahol minket is vendégül láttak.

Előző este „inkognitóban” már felderítettem a terepet az „Én, te, mi” interaktív színházi tárlatvezetésen, amely telt házas volt. A házaspár nappalijában egyébként szinte minden nap van olyan előadás, amelyre érdemes beugrani – persze jó előre regisztrálva. Habár Editék nappalija óriási, a férőhelyek száma érthető okokból limitált.

A nappali „vendégségbe” már a Berlinben élő unokabátyámat is magammal hoztam, aki #felafejjelbudapest projekt ötletgazdájaként – akár csak én – odavan a szép budapesti épületekért és a művészetért. Tudtam, hogy jó helyre hozom, felváltva kérdeztünk és ámulva hallgattunk. Edit amellett, hogy életműdíjas művész, fantasztikus társaság is. Tapasztalatairól, életéről és filozófiájáról úgy mesél, hogy nem veszi magát túlzottan komolyan, filmjei és a falakat beterítő képek ugyanakkor elhivatottságot, szeretet és empátiát sugároznak.

Nagypolgári nappalijában szebbnél szebb antik bútorokkal körülvéve kávézunk, majd Edit körbe is vezet bennünket. A falakat más-más művészek képei borítják be, stílusuk hol hasonló, hol teljesen eltérő. A névválasztást Edit édesapjának eredeti neve inspirálta, a felmenőkre az előszobában ma is szobrok és fényképek emlékeztetnek.

6 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Két óra nem volt elég, Editet még órákig örömmel hallgattuk volna. A szalon atmoszférája beszippantott minket és egy másik dimenzióba repített, egy olyan világba, ahol a miértekre tudjuk a választ és a sztereotípiák más értelmet nyernek. 

Mikor: a galéria előzetes bejelentkezéssel látogatható, a közelgő előadások eseményeit pedig itt találod.