A migráció hétköznapi arcai – Outcast Europe kiállítás a Pintér Galériában

2018. május 05.
18 hónap alatt 6 országban, 1200 állampolgár bevonásával rendezik meg az Outcast Europe című kiállítást, melynek anyagát mindenhol a migrációs helyzeteket érzékeltető személyes tárgyak, történetek és műalkotások adják.

Amirnak politikai okokból kellett elhagynia Iránt 2010-ben, több országon keresztül menekült egy hátizsákkal. Most magyar feleségével és kislányával él Budapesten. Egy magyar lány ezzel egy időben költözött Írországba, miután itthon elveszítette a megélhetését, és au-pairként közel 2 évig gyűjtött pénzt albérletre. Mindkét történet, és az ezekhez kapcsoló hétköznapi tárgyak is részei az Outcast Europe című kiállításnak, mely a migrációs helyzetek mögötti hétköznapi, személyes döntéseket mutatja meg emléktárgyakon és műalkotásokon keresztül.

A 6 országot (Görögország, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Csehország, Magyarország) bejáró Outcast Europe című kiállítást mint közösségi alapon szerveződő projektet itthon az ENSZ Migrációs Ügynöksége, az IOM Magyarország szervezi. A program célja, hogy érzékeltesse: a migráció, a vándorlás egy történelmen, kultúrákon, valláson átívelő közös realitás. Hazai viszonylatban pedig cél, hogy teljesebb kép és aktív párbeszéd születhessen arról, hogy a 20. századtól a jelenkorig hogyan érintette Magyarországot a ki-és bevándorlások sora. „A szervezetünk mindennapi munkája során tapasztaljuk, hogy a hazájukat elhagyó emberek történetei, meglátásai több hasonlóságot mutatnak, mint azt sokan gondolják. Szeretnénk, ha ezeket a párhuzamokat, de mégis nagyon eltérő személyes élményeket a kiállításon is meg tudnánk mutatni” – emeli ki Lehel Balázs, az IOM budapesti irodavezetője.

A május 2-12. között megrendezett kiállítás három nagyobb témakör (1956 magyar menekültjei; Magyarországon élő külföldiek; Európai Unió más tagállamaiba elvándorló magyarok) mentén szerveződik, melyek mindegyikénél megjelenik a személyes narratíva és a jelenségek történelmi, gazdasági háttere.

A nyílt művészeti felhívás nyomán közel 30 pályamű érkezett, melyből a legjobb festményeket, rajzokat, installációkat, szobrokat és videókat a Pintér Galéria terében állítják ki. A szervezők szerint fontos, hogy a személyes tárgyak mellett olyan alkotások jelennek meg, melyek nem csak az elvándorlók, hanem a befogadó közösségek attitűdjét, érzéseit is megmutatják.

A tárlatot érzékenyítő beszélgetések kísérik az iszlám vallással kapcsolatos tévhitekről, vagy az interkulturális kommunikáció gyakorlati fogásairól, valamint a készítők részvételével vetítik a Menjek/Maradjak című dokumentumfilmet. A közösségi felajánlásokhoz csatlakozott Al Ghaoui Hesna riporter is, aki haditudósítóként szembesült a családokat szétszakító meneküléssel, és egy ehhez kötődő tárgyi emléke látható a kiállítótérben.