Jön a Kávéházak Éjszakája

2018. május 10.
Május 18-án Kávéházak Éjszakája, ahol felelevenedik a mára feledésben lévő budapesti kávéházi kultúra. Egy éjszaka erejéig megismerhetjük Budapest ékköveit és azt, hogy a kultúra mellett szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújt a legtöbbet mindennapjainkhoz.

A főváros kávéházai mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be Budapest történelmében. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. Nem tévedett nagyot, hiszen aligha tehettünk volna meg néhány lépést anélkül, hogy ne ütközzünk egy kávéház teraszába vagy épp cégérébe. A 19. században, majd a 20. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült. A 19. század végén az írók már második otthonukként tekintettek ezekre a helyekre, ahol a modern magyar irodalom ekkortájt formálódott.

A Kávéházak Éjszakája programon húsz belvárosi helyszín, kávéház vesz részt, melyek tradíciójuk, népszerűségük alapján méltó reprezentánsai lehetnek a Kávéházak Éjszakájának. A repertoárban találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, de meglátogathatunk újhullámos, kortárs jellegű kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz, a Börze és a Frei Café.

Három holló Fotó: Véner Orsolya

A klasszikusokat kedvelők számára verses-zenés esteket programokat kínálnak: a Pilinszky János-, József Attila-, Karinthy Frigyes-, Weöres Sándor-, Ady Endre-estek különlegesnek ígérkeznek. A Dunapark Kávéházban fellép a Dumaszínháztól Felméri Péter, majd Bíró Eszter és Zenekara magyar költők – Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Szép Ernő és Varró Dániel – énekhangokra, népi és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt, megzenésített verseivel. A Centrál Kávéházban, mely a 19. század vége és a 20. század eleje jelentős szellemi központjának számított – itt született a Nyugat folyóirat is –, Turek Miklós, (Versszínház™ alapítója) Pilinszky-emlékestjével, majd egy József Attila utolsó éjszakáját feldolgozó monodrámával készülünk. A kortárs irodalom egyik fellegvárának számító Hadik Kávéházban a magyar slam poetry válogatott kiválóságai idézik meg a Nyugat halhatatlan költőit Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy – és még sokan mások! – alakjának és verseinek felelevenítésével, Kemény Zsófi, Bánóczi Bea, Bárány Bence, Mészáros Péter és Simon Márton segítségével. A Magvető többek között a közönséget is megdolgoztató élő pódiumjátékkal, irodalmi vetélkedővel készül Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre játékmester, illetve a később csatlakozó Szabó T. Anna és Kőrizs Imre közreműködésével. A Gerbeaud Karinthy-estjén Kiss László nagyszerű érzékkel, szellemesen idézi meg a színpadon a magyar irodalom közismert alkotóját, az író eredeti művei mellett stílusparódiái vagy irodalmi karikatúrái is – ahogy maga Karinthy nevezte írásait – hallhatóak lesznek.

A zenére vágyók is kedvükre válogathatnak a koncertek közül: a Börzében a Canarro együttes lép fel, az idén 120. születésnapját ünneplő Művészben francia sanzonest lesz Bardóczy Attilával, és a „Művész 120” tortát is megkóstolhatjuk, mely a Kávéházak Éjszakáján debütál. A Kék Lóban Tisza Kata és az ef Zámbó Happy Dead Band, a Frei Caféban Gájer Bálint, a Gerlóczyban pedig a Taraf de Akácfa várja a közönséget. A Gerbeaud-ban a jazz szerelmeseinek két koncerttel is készülünk: Váczi Eszter egyedi, simogató hangszíne a mai napig elvarázsolja a hallgatót és elválasztja a világ zajától. A Group n’ Swing az ország első számú swing- és boogie-zenekara, mely idén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az együttes eddig három lemezt adott ki, melyből a másodikat 2013-ban Fonogram-díjjal is jutalmazták.

„Bátran jelenthetjük ki, hogy Budapest, Európa egyik legpezsgőbb fővárosa. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években a Fővárosi Önkormányzat támogatásával számos kulturális kezdeményezés: fesztivál, illetve kulturális esemény valósulhatott meg. Így jöhetett létre például a Dunapest összművészeti fesztivál, a Budapesti Fotó Fesztivál vagy a most debütáló Budapest Dala is. A nagy hagyományokra visszatekintő Színházak Éjszakája mellett, három éve támogatjuk az Irodalom Éjszakája kezdeményezést, együttműködünk a Műtárgyak Éjszakájával, valamint tavaly elindítottuk a Zene Éjszakája – csak klasszikusan eseményt is. Ezen nagyszerű rendezvényeknek köszönhetően egy éjszaka erejéig ráirányítjuk a figyelmet a kultúránk gyöngyszemeire. Ilyen lesz az idei évben életre hívott Kávéházak Éjszakája is. Hisszük, hogy a kezdeményezés éveken át tartó és egyre nagyobb közönséget megmozgató kulturális rendezvénnyé növi ki magát” – nyilatkozta dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata, a rendezvény fővédnöke.

„A Kávéházak Éjszakája egy megvalósult álom: Összefogással, megmutatni valamit valódi értékeinkből. A századforduló idején a polgári, társasági élet legfontosabb helyszíne volt a Kávéház. A XXI. század felgyorsult tempójával szemben egy estére megmutatjuk, hogy nem veszett el ez a kincs, hogy Budapest kávéházainak sokfélesége mindenkinek lehetőséget nyújt az ízlésének megfelelő kiválasztásában a pazar enteriőrtől az underground caféig. A helyszínek megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk, nincs értékesebb, mint a barátokkal, szeretteinkkel együtt töltött idő”– mondta Serfőző Kriszta, a Kávéházak Éjszakájának főszervezője. Hozzátette: A Gerbeaud-ban működő Belvárosi Kulturális Szalon vezetőjeként havonta több alkalommal rendezünk művészeti és beszélgető esteket, ahova sokan már kicsit hazaérkeznek. Jó érezni, hogy a kultúra terjesztésével közösséget építünk, értéket teremtünk.

A részletes programokról weboldalunkon és Facebook-oldalunkon tájékozódhatnak a résztvevők:  www.kavehazakejszakaja.hu, FB: Kávéházak Éjszakája 2018

A Kávéházak Éjszakája főtámogatója: Budapest Főváros Önkormányzata.