Mi már olvastuk: Sabahattin Ali – Madonna prémkabátban

2018. június 01.
Olyan könyveket ajánlunk nektek, amelyeket olvastunk, szeretünk és remélhetőleg, ti is szeretni fogtok.

Az első mondatok: „Soha senki nem gyakorolt rám még ilyen mély benyomást. Bár már hónapok teltek el a találkozásunk óta, még mindig a hatása alatt állok.”

A történet: A fiatal, török fiú, Raif, apja utasítására Berlinben, egy szappanfőzdében próbál szerencsét, szabadidejében olvas és múzeumokat látogat. Egy nap meglátja Maria Puder önarcképét, a prémkabátos Madonnát. Attól kezdve minden idejét a festmény előtt tölti, és elképzeli, hogy micsoda szerencse lenne, ha egyszer összefutnának az utcán…

Az erőssége: Hatipzade Raif és Marie Puder története több mint fél évszázaddal a megírása után sem avult el. Rávilágít, hogy az emberi természet nem változik, és sokszor mi magunk vagyunk azok, akik megakadályozzuk, hogy végül boldogan éljünk, amíg meg nem halunk. A Madonna prémkabátban A nagy Gatsby török kistestvére.

A szerzőről: Sabahattin Ali a modern török irodalom tragikus hőse. Íróként, költőként és humoristaként működött, a két világháború között tanárként dolgozott, amíg politikai nézetei miatt börtönbe nem került. Később a bolgár határon át próbált menekülni az országból, de lelőtték.

Hol, mikor olvasd: Tipikus utazókönyv – kizárólag vonaton vagy villamoson, ahol néha felpillantva az elsuhanó tájra megelevenedik előttünk a 40-es évek Európájának melankolikus hangulata.

Európa, 3299 forint

Sabahattin Ali Madonna prémkabátban című regénye magyar nyelven a június 7-én nyitó Könyvhéten debütál.