Walesi világzenei kalandozás a Müpában

2018. május 26.
Hangulatos walesi világzenével érkezik május 30-án a Müpába a 9Bach nevű formáció. Ne tévesszen meg senkit sem, zenéjüknek semmi köze Bachéhoz: az együttes neve egy walesi szójátékot takar, ami lefordítva annyit tesz, hogy „gyöngéd nagymama”. És amennyi finomság rejlik a muzsikájukban, annak kétségtelenül megfelel a legszeret(het)őbb nagyi.

A 9Bach egy igazi családi vállalkozás, amelyet a színésznő-énekesnő Lisa Jên és férje, a gitáros Martin Hoyland alakított meg 2005-ben az észak-walesi Gerlanban. Kezdetben csupa walesi népdal-feldolgozást játszottak, ám amikor turnézni kezdtek Nyugat-Európában és Ausztráliában, rákaptak a dalszerzés ízére, így 2014-es, Tincian című albumukat már saját szerzeményeik uralták. Egyszerre folkos, atmoszférikus, popos, dubos és elektronikus darabok – olyanok, mintha álmodnánk, és közben megtörténhetne bármi. Az is, hogy az egyik pillanatban Görögországban, a másikban pedig az ausztráliai bennszülötteknél járjunk, elvégre a Tincian utazást jelent, annak minden értelmében. Hasonló varázslat jellemzi 2016-os, Anian című albumukat is, melynek címe a természetre utal – arra, amely belülről mozgat, és arra a környezőre is, melynek pusztulása fájdalommal jár.

Ami biztos: a 9Bach olyan kelta gyökerű muzsikát játszik, amelyhez hasonló nincs a világzenében. És amellyel úgy tudott új hangot teremteni, hogy közben gyökereit sem veszítette el. A lehető legjobb pillanatban, pályafutásának csúcsán érkezik Magyarországra.

Ízelítő a zenéjükből: