Tetőmozis vetítésen debütál a Tegnap

2018. szeptember 03.
A Rooftop Cinema szeptember 4-i, premier előtti vetítésén láthatja a magyar közönség először Kenyeres Bálint Locarnóban bemutatott első nagyjátékfilmjét, a Tegnapot. Az „egyszemélyes szerelmi történet”-ként is emlegetett filmet igen viszontagságos úton, nem egyszer életveszélyes körülmények között forgatták le Marokkóban 2016 nyarán.

A szeptember 6-i premier előtt egyedi helyszínen, a Corvin Pláza tetőteraszán nézhetjük meg a Locarnói Filmfesztiválon bemutatott alkotást. A Tegnap 11 év kihagyás után tudott magyar filmként bekerülni az A-kategóriás filmfesztivál versenyprogramjába, ami önmagában is nagy elismerés az első nagyjátékfilmjét készítő rendező számára. A szeptember 4-i vetítést követő beszélgetésen a nézők a rendezővel, valamint a stáb több tagjával is találkozhatnak.

A 2011-ben Atelier-díjjal jutalmazott forgatókönyv alapján a film 34 nap alatt forgott le Marokkó különböző területein, nemzetközi szereplőgárda részvételével. Egy korábbi interjúban a rendező így fogalmazott: „egy ilyen közegben adnák magukat a vizuális klisék, a romanticizálás, de abban biztos voltam, hogy ezt nem akarom.” Ez az egyedi képi megközelítés a Tegnap most először látható filmklipjeiben is tetten érhető.

A “napsütéses film noir” cselekményében a rejtélyekre sem ott kell keresni a válaszokat, ahol először gondolnánk: “nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást, hanem a főszereplőben magában, és abban, ahogy a megbízhatatlan elbeszélőnkön keresztül kibomlik ez a történet” – mondta Kenyeres.

A Facebook eseményt ITT találod!