Monica Lewinsky erősebb, mint valaha

2018. szeptember 09.
Az október 18-19-én megrendezésre kerülő fesztivál sztárvendége lesz az internetes zaklatás legelső áldozata, Monica Lewinsky. A Vanity Fair fashion designereként is dolgozó Lewinsky komoly misszióba kezdett. Mára a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb és legelismertebb szószólójává vált. A Z-generáció figyelmét megragadó lelkesítő beszédeket tart, sőt emojikat is fejleszt a nemes cél érdekében.

Az online inzultálás, a nyilvános megszégyenítés a tinik között számít igazán veszélyesnek. A SuperNow generáció jövőbeli munkaerő-potenciálja nagymértékben függ attól, hogy gyermek- és fiatal felnőttkorban mennyire támogató környezetben szerzik meg az érvényesüléshez szükséges kompetenciákat. Míg az osztályban adott a tanári felügyelet, addig a chatszobákban, Viber- és WhatsApp-csoportokban nincs igazán kontroll.

Az UNICEF és az Ipsos közös, 25 országban végzett kutatásából kiderül, hogy a magyar 5–8. osztályos gyerekek közel 80%-a az internetes bántalmazást súlyosabbnak tekinti az inzultálás egyéb formáinál. Az áldozatok 93%-a élt át magányt, szorongást, negatív érzelmi vagy depresszív tüneteket a zaklatás következtében.

A BrandFestival idei tematikájában a legmeghatározóbb piaci és technológiai trendek közül a tartalomban a cyberbullying is kitüntetett figyelmet kap, melynek egyik legismertebb alakja Monica Lewinsky, aki az internetes zaklatás veszélyeivel és megoldási alternatíváival kapcsolatban tart előadást a BrandFestival-on, október 18-án.

Véleménye szerint az internetes bántalmazás, lelki terrorhadjárat. Ezért néhány évvel ezelőtt új misszióba kezdett, és mára a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb szószólójává vált. Figyelmeztetni szeretné egyrészt a fiatalokat, hogy legyenek rendkívül óvatosak, mert a legapróbb hiba elkövetésével is tönkre tehetik az életüket. Másrészt úgy véli, hogy a #metoo mozgalomnak köszönhetően olyan erőt kapnak a hatalmi egyenlőtlenség következtében sérelmet elszenvedő nők, amely az ő meghurcoltatása idején nem állt rendelkezésére.

Több alapítvánnyal (Diana Award’s Anti-Bullying Programme, Childhood Resilience Foundation – #ClickWithCompassion) és vállalattal működik együtt, hogy harcoljon az internetes megfélemlítés ellen. A Vodafone-nal közösen létrehozta a #BeStrong, vagyis #LégyErős emojikat és szimbólumokat, melyek támogatást közvetítenek.

Bátor és lelkesítő beszédeiben alaposan körbejárja a nyilvános megszégyenítés, a média és internet általi totális megsemmisülés témakörét. A személyes tapasztalataiból merítve arra is választ ad, hogy miképpen lehet talpra állni egy ilyen helyzetben.

Monica Lewinsky meghurcoltatása és nyilvános megszégyenítése a 90-es évek végén kezdődött, amikor nyilvánosságra került, hogy kapcsolata volt Bill Clintonnal, az Egyesült Államok akkori elnökével. Magánszférája egy pillanat alatt megsemmisült, offline és online hadjárat indult ellene, hosszú évekre közmegvetés és gúny céltáblájává vált. Botrányhősként a címlapokon találta magát, rövid idő alatt egy ismeretlen fehér házi alkalmazottból széles tömegek előtt megszégyenített, ismert emberré vált, és ő lett a „zéró páciens” – az első, akinek hírnevét teljesen megsemmisítette az internet.

A Brand Festival, Közép-Európa egyik legjelentősebb stratégiai konferenciája és rendszeres szakmai csúcstalálkozója. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő BrandFestival-on, a „Heroes & Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt a több, mint 100 előadó.