Hollywoodi sztárokkal dolgozik a magyarországi Kitty Bich Thuy Ta

2018. szeptember 23.
A vietnami születésű, Magyarországon nevelkedett fiatal írónő, Kitty Bich Thuy Ta az elmúlt években híres hollywoodi színészekkel forgatott együtt, és bejárta a világot. Exkluzív könyvbemutatóját a Robinson étteremben tartotta, ahol bepillantást nyerhettünk izgalmas életébe és debütáló regényébe is.


3 évesen kerültem Magyarországra édesanyámhoz, aki már a 80-as évektől többször járt itt, és születésem után munka miatt végleg ide költözött. 3 évig nagyszüleim neveltek Vietnámban, majd hosszú várakozás után végre édesanyámhoz kerülhettem Magyarországra. Életem 90%-t Magyarországon töltöttem, magyar neveltetést kaptam az iskolákban, így kijelenthetem, hogy magyarnak érzem magam. De a másik oldalon, otthon a család szerető közege között, a vietnámi kultúra is életem nagy része maradt. Magyarnak érzem magam, de a szívem egy része vietnámi.” – meséli Kitty Bich Thuy Ta.

Fiatal ázsiai lányként elsodort az élet a divatvilág és modellkedés felé. Firenzébe az egyik legismertebb olasz divattervező iskolába nyertem felvételt, de sajnos hirtelen jött anyagi problémáink miatt végül Magyarországon kellett maradnom. Barátnőim sorra adták be a hazai egyetemekre a jelentkezést, és mivel maradnom kellett, ezért úgy döntöttem őket követem, és végül jelentkeztem kommunikáció és média szakra a Pázmányon.

Az életem során bekövetkezett szerencsés véletlenek sorozata sodort a Bournemouth Egyetemre is. Azt sem tudtam, hogy hol ez a város Anglián belül, az egyetlen motiváló célom, hogy odamenjek, egy kialakulóban lévő szerelem volt. A fiú is abba a városba felvételizett továbbtanulásra, így nem volt akkor kérdés számomra, hogy ott pályázzam meg a Writing for the media szakot, amiről azt sem tudtam mit is takar igazán. Amikor elkezdtem az iskolát, előtte egy héttel szakított a velem a fiú. A lépést már megtettem az egyetem felé, úgyhogy maradtam. Az első hét után tudatosult bennem, hogy a filmművészeti egyetemre vettek fel és forgatókönyvírói szakra.

2012-ben az angliai tanulmányok után úgy döntöttem visszatérek Magyarországra, és itt kezdem el építeni szakmai utamat. Ekkor már tudatosan kerestem, és már magamért mentem. Tudtam, hogy a TV a legjobb belépő a filmes világba, és úgy éreztem haza szeretném hozni a kint szerzett tudást, és külföldi tapasztalatokkal könnyebb lesz az út. Itthon a PTV-hez (Parlament TV) kerültem először, ahol egy saját műsort kaptam, mint rendező- szerkesztő riporter. Később onnan egy külsős céggel a TV2-nek dolgoztam, ahol dokureality sorozatokat gyártottunk. A modell életem is újra beindult és elkezdtem reklámfilmekben és filmekben szerepet vállalni.

Úgy éreztem minden a terv szerint halad, de 2 év után elkezdett mozgatni újra külföld és a filmes világ. Úgy döntöttem, hogy ott hagyom a tévézést, a biztos állást, és minden időmet arra teszem, hogy a nemzetközi filmes szakmába elinduljak végre. Mindezt szabadúszóként tettem, és mint minden indulás, az első 3 évem nagyon nehéz és emberpróbáló volt. Alig kaptam munkát, alig volt pénzem, és egy ponton már eljutottam odáig, hogy feladok mindent, de a szerető család és barátok mindig erőt adtak a folytatáshoz. A sok nemleges válasz és negatív kritika ellenére mindig felálltam és küzdöttem tovább. A türelmes várakozás meghozta a gyümölcsét. Az első nagyjátékfilm, amit megkaptam először egy magyar film volt, amit Nemes Gyula rendezett. Ezután pedig bekerültem egy produkciós céghez, mint szabadúszó. Ez a cég az ASP Kft, akik főképpen Magyarországon forgó francia filmeket készítettek. 2 évig francia filmekben dolgoztam velük, mint rendező asszisztens. Itt léptem be először a nemzetközi filmek világába.

A francia filmek után végre eljött a várva várt siker. Kinyílt a kapu hollywoodi filmek felé, ahol a Pioneer és a Midatlantic produkciós cégekkel kezdtem el dolgozni szabadúszóként. Azóta járom a világot, mesebeli helyeken élek és forgatok a stábbal. Ott, ahol végre minden összeállt, és rátaláltam igazi önmagamra. Ezen az úton ismerkedtem meg a filmezéssel, és önmagammal. Megtaláltam a szakmát, amiben minden énem egyben kiélhettem. Ehhez sok kudarc, egy rövid ideig tartó szerelmi fellángolást kellett, és egy akkor tévedésnek hitt lépés. A filmes karrieremnek köszönhetően szinte a világ minden pontját bejártam, rátaláltam önmagamra a szerelemre. Ma már Budapest és Párizs lett az igazi otthonom.

A nagy próbatételek idején újra és újra elővettem a bournemouth-i egyetem diplomamunkám, ez lett az én mentsváram. Egy fantáziavilágba menekültem, amibe elbújtattam a saját utazásaimat, érzéseimet, küzdelmeimet, és azt a sok tapasztalatot, amit az évek során kaptam. A könyv két fiatal, egy ázsiai és egy amerikai kisfiú csodálatos utazásáról szól, akik egy múzeumi látogatás során egy gyermeki csínytevés miatt a festményekbe kerülnek, és egy varázslatos utazás veszi kezdetét. A fantázia világokban a mindennapi akadályok, és kapcsolatok jelennek meg 2 kisgyermek szemszögéből. A történet Magyarországon és magyar festményeken játszódik, ami végül egészen Tibetig viszi a hősöket.

Az elmúlt időszakban bejártam a hollywoodi filmekkel az egész világot, és most arra áldozom a munkáim mellett a szabadidőmet, hogy egyszer majd a saját regényemből is filmet készíthessek. A könyvem egy hónapja jelent meg a magyar piacon, és már úton van a nemzetközi kiadók, Vietnám és Kína felé is. “Hiszek benne, hogy ez az álom is megvalósul még, hogy megfilmesíthetem a saját regényem.”