Modern Irodalmi Szalon a budai rekorder

2019. január 02.
Minden estjével rekordot dönt a 2010 óta a Hadikban működő Hadik Irodalmi Szalon, ezzel a főváros első és máig népszerű irodalmi szalonja bebizonyította, igenis van igény a 21. században is az olvasásra és a minőségi kulturális programokra.

A kulcsszavak: sokszínűség, frissesség, tudás, népszerű és neves szakértőkkel, fellépőkkel. Juhász Anna irodalmár és Bonta Gáspár építész – akik maguk is Újbuda lakosai -, száz esttel és több ezer látogatóval büszkélkedhetnek, és nagy lendülettel indítják a 2019-es új évadot is. Találd meg te is kedvenc témádat!

Január 16-án az Ajtód vagyok esten Fodor Ákos költőre emlékezik a HISZ. Fodor Ákosnak 33 évesen jelent meg Kettőspont címmel első kötete, ebben már szerepeltek haikuk. De mik az ő stílusjegyei, amik az ő haikuit annyira jellemzővé teszik? Tudtátok-e, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt vagy azt, hogy Pilinszky Jánosnak mutatta meg első verseit? Az esten Bornai Tibor zenész, Zalán Tibor költő, Díner Tamás fotográfus és Podonyi Hedvig újságíró, Fodor Ákos felesége beszélget.

Február 20-án A múlt hosszúra nyúlt / Rajongód vagyok, Rock&Roll Áruház címmel arról beszélget Oltai Kata művészettörténész, Hartay Csaba író, költő, Poós Zoltán író és Juhász Anna, milyen volt a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek, mit ettünk, olvastunk, hova jártunk, mit viseltünk? Kiket hallgattunk, kiket csodáltunk? Két friss regény, több évtized és egy zenés utazás várható az est további vendégeivel – az szuper Ivan&the Parazol-lal.

Március 20-án a Fény a magasból esten az öt éve elhunyt József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója – Borbély Szilárd kerül az est középpontjába, kortársak és a legfiatalabb író-generáció hangján keresztül. „Nem így képzeltem el, egyáltalán nem így képzeltem el. De sajnos nem adatott meg nekem a könnyű sors, pedig mindig arra vágytam. (…)” (Borbély Szilárd)

Április 17-én a többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Prima díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző, Szalóki Ági estre kerül sor, melyen egyaránt előkerülnek dalok szerelmeseknek Edith Piaftól Karádi Katalinig, míg az énekesnő kedvenc, sorsfordító könyveiről, életének legnehezebb és legszebb pillanatairól, feladatairól mesél majd vendégei társaságában.

Május 22-én a Két karodban esten 110 éve született Radnóti Miklósra emlékezik a Szalon – rendhagyó módon, fiatal alkotókat kérnek fel arra, hogy a ma szemüvegén át reflektáljanak a 20. század egyik legjelentősebb költőjének életművére. Az esten természetesen Gyarmati Fannit és Naplóját is megidézik.

Június 19-én, a szezonzáró esten a Hadik Irodalmi Szalon kedvenc, saját sorozata, a Generációk estje kerül megrendezésre, mely keretében alkotó apák, anyák és gyermekeik mutatkoznak be a közvetlen, személyes beszélgetés keretében, akik természetesen minden alkalommal valami különleges produkcióval készülnek, ez alkalommal is így lesz!

A Szalon mottója éppen az, ami összekapcsolja alapítót, az esteket és közönségét: #azirodalomvilágnézet.

További információ: www.facebook.com/hadikszalon


Kapcsolódó