Megoldatlan bűnügyön dolgozott halála előtt Stieg Larsson

2019. január 19.
Bestsellerekkel, várva várt csemegékkel, új szerzőkkel és egy meglepő fordulattal készül 2019-re az Animus Kiadó. A skandináv krimi-irodalom hazai népszerűsítője tekintélyes listával igyekszik elkápráztatni a műfaj rajongóit, de a varázslóvilág hívei is találhatnak kedvükre való olvasnivalót. Az év szenzációja minden bizonnyal a Millennium-trilógia szerzőjének jegyzeteiből készült, a máig megoldatlan Olof Palme-gyilkosságot feldolgozó tényfeltáró kötet.

A huszadik század egyik legtöbb port kavart gyilkossági rejtélye 1986 óta foglalkoztatja a hazai és nemzetközi közvéleményt. A svéd miniszterelnök moziból tartott hazafelé feleségével, amikor egy máig ismeretlen tettes merényletet követett el ellene. A megoldatlan tragédiát számos összeesküvés-elmélet és magánnyomozás követte, többek között A tetovált lány-könyvek írója is évekig dolgozott az ügy megoldásán. Hogy Stieg Larsson szerint ki sütötte el a gyilkos fegyvert, áprilisban tudhatják meg a magyar olvasók.

Skandináv szerzőkből nem lesz hiány: A Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa mellett a megszokott északi borzongást kedvenc mestereink biztosítják. Újdonsággal készül Anna Ekberg, Hjorth és Rosenfeldt, Yrsa Sigurdardóttir, a svéd bestseller listákat vezető Camilla Läckberg és az új reménységnek számító Stefan Ahnhem is.

Ősszel kedélyeket borzol a Millennium-sorozat befejező kötete is David Lagercranz tolmácsolásában és természetesen idén sem maradhatunk Jo Nesbø nélkül: valószínűleg a jövő karácsonyi szezon egyik legkelendőbb darabja lesz az októbertől kapható Harry Hole- sorozat 12. része. Meglepetéssel készül a kiadó a Lars Kepler-fanatikusoknak is: az új könyv áprilisi bemutatójára Magyarországra érkezik a rejtélyes szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril.

A különleges humor kedvelőit várják Hans Rath és a francia írónő, Virginie Grimaldi újdonságai, de az áprilisi Könyvfesztivál egyik nagy megjelenése lesz Fredrik Backman következő története is.

A szenvedélyes varázslótanoncoknak sem kell már sokáig várniuk a Harry Potter-csemegékre. Februárban elhagyja a nyomdát a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, Az eredeti forgatókönyv, a 2019-es évet pedig a negyedik illusztrált Harry Potter-kötettel zárja az Animus Kiadó.