Nem jött be Reagan terve A szolgálólány meséjében

2019. február 04.
Folytatódik Margaret Atwood disztópiájának sorozat-verziója: a 3. évad előzetese Ronald Reagan egykori kampányfilmjének üzenetét forgatja ki.

Ronald Reagan 1984-es Morning in America című kampányfilmjének kissé átírt verzióját ömlengi a narrátor A szolgálólány meséje új évadának előzetese alatt, de persze a képsorok hamar rácáfolnak az idillre. Mert Atwood disztópiájában a nők nem dolgozhatnak, nem dönthetnek, nem szólhatnak, legfeljebb szülhetnek, vagyis azt kell is nekik, máskülönben értéktelenné válnak a militáns, férfiak irányította izolált diktatúrában.

A Hulu népszerű sorozata vérfagyasztóan mutatta be, hogyan lesz egy szabad, demokratikus rendből szinte egyik napról a másikra (valójában persze voltak jelek, de azokat sokszor csak utólag vesszük észre) olyan rémálom, amiben a teljesen jogfosztott nők a végletes tárgyiasítás és az erőszak áldozataivá válnak – mindegy, hogy szolgálólányokról vagy úrnőkről van-e szó.

A közelgő harmadik évad előzetese sajnos semmit nem árul el az új részekről, inkább csak összefoglalja az első két évad történéseit, ami különben egész jól jöhet az új epizódok előtt:

A második évad alatt egyébként sok (többek közt feminista) kritikát kapott a sorozat explicit szexualitás- és erőszakábrázolása miatt, ami sokak szerint épp úgy tárgyiasítja a nőket, mint az ábrázolt rendszer. A legújabb évadról egyelőre még nagyon keveset tudni, de a sorozat mellett most az új könyvet is lehet várni – ezt állítólag szeptemberre tervezi Atwood.