Nem jött be Reagan terve A szolgálólány meséjében

2019. február 04. |
Central Médiacsoport Zrt.

Folytatódik Margaret Atwood disztópiájának sorozat-verziója: a 3. évad előzetese Ronald Reagan egykori kampányfilmjének üzenetét forgatja ki.

Ronald Reagan 1984-es Morning in America című kampányfilmjének kissé átírt verzióját ömlengi a narrátor A szolgálólány meséje új évadának előzetese alatt, de persze a képsorok hamar rácáfolnak az idillre. Mert Atwood disztópiájában a nők nem dolgozhatnak, nem dönthetnek, nem szólhatnak, legfeljebb szülhetnek, vagyis azt kell is nekik, máskülönben értéktelenné válnak a militáns, férfiak irányította izolált diktatúrában.

A Hulu népszerű sorozata vérfagyasztóan mutatta be, hogyan lesz egy szabad, demokratikus rendből szinte egyik napról a másikra (valójában persze voltak jelek, de azokat sokszor csak utólag vesszük észre) olyan rémálom, amiben a teljesen jogfosztott nők a végletes tárgyiasítás és az erőszak áldozataivá válnak – mindegy, hogy szolgálólányokról vagy úrnőkről van-e szó.

A közelgő harmadik évad előzetese sajnos semmit nem árul el az új részekről, inkább csak összefoglalja az első két évad történéseit, ami különben egész jól jöhet az új epizódok előtt:

A második évad alatt egyébként sok (többek közt feminista) kritikát kapott a sorozat explicit szexualitás- és erőszakábrázolása miatt, ami sokak szerint épp úgy tárgyiasítja a nőket, mint az ábrázolt rendszer. A legújabb évadról egyelőre még nagyon keveset tudni, de a sorozat mellett most az új könyvet is lehet várni – ezt állítólag szeptemberre tervezi Atwood.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Különleges tájak lakóit kapta lencsevégre az utazó blogger fotó

Különleges tájak lakóit kapta lencsevégre az utazó blogger

Sinkovics Ede: „A nyersanyag az üzenet” képzőművészet

Sinkovics Ede: „A nyersanyag az üzenet”