Alternatív színházi előadások elváltaknak

2019. március 02.
A Katona József Színház Fövényi Évi, rendezvényszervező ötlete alapján interaktív színházi előadásokkal, beszélgetésekkel várja azokat a váláson átesett férfiakat és nőket, akik úgy érzik, nincs megfelelő platform a trauma feldolgozására. A március elején induló programsorozat célja, hogy eloszlassa a váláshoz társított tabujelleget és őszinte kommunikációra bíztassa a résztvevőket.

A Második Felvonás egy sokak által ismerős élethelyzetet, a válást és annak több, az élet szinte minden területére begyűrűző aspektusát járja körül. Az elválás rengeteg kérdőjelet hagy maga után. Az elengedésen túl a nőiesség-férfiasság, a szexualitás, a baráti kapcsolatok, a gyerekek, a felbomlott családegység kérdésére is hatással van a szakítás. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem mernek beszélni a fájdalmukról, mert egyszerűen nem elfogadott, hogy nyíltan vállaljuk a „kudarcot”.

Ez a rendhagyó színházi előadás, sokkal inkább közösségi esemény jelleggel, ezt a tabut szeretné ledönteni, amellett, hogy pozitív életszemléletre bíztat. A Második Felvonás olyan alkalmak láncolata, ahol interaktív, oldott hangulatú előadások, találkozások, könnyed beszélgetős estek keretében kérdéseket tehetnek fel a nézők és szakértői válaszokat is kaphatnak a számukra legégetőbbekre vagy egyszerűen megbeszélhetik azokat a mellettük ülőkkel.

Az első alkalom rögtön egy húsbavágó témával, az elhúzódó szakítás kérdésével indít. Gönczi Dorka válási- és Varga Zsolt párkapcsolati mediátor interaktív előadását, Vajdai Vilmos (Katona József Színház színésze, rendező, zenei dramaturg) közreműködése teszi még izgalmasabbá. A témát Nagy Anna az Egyszülős Központ alapítója teszi még érzékletesebbé, azzal, hogy a gyermekek kérdését is beemeli az első előadás tematikájába: vajon ők hogyan élik meg a hosszú elválási folyamatot?

„Sokan, sokféle problémával fordulnak hozzánk. De a legnagyobb kérdés mindig az, hogyan lehetek jó szülő egyedül? Nincsen általános, mindenki számára bevethető recept, ezért az Egyszülős Központ is többféle alternatívát kínál a gyógyuláshoz. Van egy kávézónk, ahol találkozhatnak a hasonló cipőben járók, sokszor ez a legnagyobb segítség, amit adhatunk. De ezen felül különböző tematikus előadásokkal, közösségi programokkal, gyerekrendezvényekkel, segítő csoportokkal és sportolási lehetőségekkel várjuk az egyedül maradt anyukákat és apukákat.”

A rendezvénysorozat ötletgazdája, Fövényi Évi, a Friends Club Hungary rendezvényszervezője az indulással kapcsolatban elmondta:

„A színház és a színpad világa a táncos múltam miatt és a rendezvényszervezői jelenem miatt is közel áll hozzám. Egy évvel ezelőtt én is elváltam, a Második Felvonás ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egy színházi előadás után számtalan kérdőjel maradt bennem ebben a szenzitív időszakban… Miért nincs platform arra, hogy ezeket a kérdéseimet feltegyem valahol? Megvitassam szakemberekkel vagy akár a sorstársaimmal? Erre az igényre nyújt mostantól megoldást a Második Felvonás.”

Az első előadás időpontja: március 5., kedd, este 7 óra

Helyszíne: a Katona Színház előcsarnoka

További információkért kattints ide!