A fogorvosok nem akarnak válni

2019. február 20.
A boldog házasság titkairól már kutatások százait folytatták. De milyen munkát végző házastársat válasszunk, ha szeretnénk a legnagyobb eséllyel elkerülni a válást?

A tartós párkapcsolat mozgatórugói között általában felsorolják a felek közötti egyensúlyt, a kommunikáció fontosságát, a közös döntéshozást. De abban szinte minden tanulmány egyetért, hogy a stabil munkahelyen, magasabb fizetésért dolgozók között van a legkevesebb válás, míg az alacsonyabb fizetésű házastárssal rendelkezők nagyobb eséllyel kötnek ki a válóperes ügyvédnél. Utóbbi házasságok közel fele végződik válással, míg a jobb beosztásban dolgozók több mint hetven százaléka hosszú évekig marad párjával – emeli ki a Bloomberg tanulmánya.



Ennek hátterében persze az is állhat, hogy a magasabb jövedelem nyomán felhalmozott anyagi javakat nehezebb lenne szétosztani váláskor, így a felek inkább benne maradnak a kapcsolatban. Ám valószínűbb, hogy a nagyobb bevétel nyugodtabb életet, nagyobb biztonságot, több nyaralást és így nagyobb elégedettséget eredményez, tehát a pár nem is akar kilépni a kapcsolatukból.

A kutatók összeállítottak egy listát is azokból a hivatásokból, amelynek képviselői a legkitartóbb házastársnak bizonyultak, és nem mutatnak nagy hajlandóságot a válásra. A listára épp hogy felfértek a programozók, és az utolsó tíz helyet a tudomány képviselői foglalják el: erdészmérnökök, kertészmérnökök, geológusok, meteorológusok és kémikusok. Az ügyvédek következnek előttük, épp csak megelőzve a divattervezőket és a tűzoltókat. Az állatorvosok a középmezőnyben szerepelnek, előttük pedig a gyógyszerészek, közgazdászok és szoftverfejlesztők. És hogy kik vannak a lista legelején? A fogorvosok, építészek, szemészek, bányamérnökök, sebészek és könyvvizsgálók.

Fotó: Unsplash