Macskajaj hangulat a Magyar Színházban

2019. április 07.
Olyan lesz ez az előadás, mintha Kusturica és Tarantino összetalálkoztak volna a Magyar Színházban! - mondták a próbáló színészek.

Április 12-én mutatják be a Magyar Színházban Dušan Kovačević A maratonfutók tiszteletkört futnak című darabját.

Ha a maratonfutók le akarnák futni a tiszteletkört az éppen még egy maratoni távot jelentene. Erre a végtelenül fölöslegesen hosszútávra utal a címe annak a színdarabnak, amely a Topálovity család férfiairól szól. A 22 éves lázadóról, az apjáról a nagyapjáról, a dédapjáról az ükapjáról. A Magyar Színház színpadán egy tesztoszteron bomba robban föl. Mert ugyan az átlagéletkor nagyjából 70 év, az idős férfiakat erejük teljében lévő 40-es 50-es éveiket pergető jelentős férfi színészek alakítják.

A két, szerepükkel korban azonos színész Telekes Péter és Takács Géza. Egyikük egy gátlástalan nőfaló ám a másikuk éppen ellenkezőleg gátlásos tisztelettel fordulna a színdarabban található két női szerepelő egyikéhez, de hiába, mert szegény Krisztina már annyira megszokta a férfiak egysíkú közeledését, hogy nem is érti, mit akarnak tőle udvarolva, virággal és halk zeneszóval. Hiszen az egyetlen dolog amit hibátlanul megért, az a férfierőszak.

A férfiak uralta világ kitermeli saját használtra a maga nő-eszközeit és biztosan bevezeti az erőszakot.

A Topálovity család napjait az ópapáról ükapára, dédpapáról fiúra szálló koporsókészítés szép mestersége tölti ki. A család valahol a koporsók között elveszítette nőtagjait, mert se egy anya, se egy lány, sem egy nővér sehol. Csak apák és fiúk, akik tovább viszik a nevet és a koporsókat.  A jól teljesítő Végtelen Nyugalom Kft. valójában a koporsók újrahasznosításának kreatív családi biznisze.  Száz év alatt nagyjából húszezer reciklált koporsóval teremtették meg a családi jólétet.

 

Ám a legifjabb Topálovity, nevezett Mirko, fellázad és szökne, élné a saját életét. Ki akarna szállni az üzletből, de a család természetesen nem engedi, külön karrierépítésnek itt nincs helye. Az üzlet minden előtt, mert ez a családi jólét alapja. Így tör mindenki mindenki ellen, még akkor is, ha egyébként senki sem lenne senkivel.

Műfaját tekintve fekete komédia ez a darab, de bátran nevezhetjük groteszknek vagy egyszerűen kelet-európai dzsuvának. Jól ismerjük, otthon vagyunk benne. Ez a színdarab olyan meghatározó része a szerb kultúrának, mint a mi számunkra a Tanú című film. Mondatai a közbeszéd részévé váltak.

Az előadást nemzetközi csapat hozta létre: olasz-szerb rendező, szerb jelmeztervező, olasz díszlettervező, macedón zeneszerző és magyar színészek, a szereplők Hunyadkürti István mv, Mertz Tibor mv, Végh Péter mv, Rancsó Dezső, Takács Géza, Telekes Péter, Horváth Illés, Gáspár Kata, Soltész Bözse.

További előadások: április 13, április 15, április 29, május 9, május 19. és május 31.

 

 

 

Juhász Éva – fotók