Beléphetünk Nikola Tesla, a világhírű tudós elméjébe

2019. május 31.
Nagyszabású multimédiás kiállításon mutatják be a zseniális feltaláló életét és munkásságát.

A találmányok a kreatív agy legfontosabb termékei, végső céljuk az elme uralma az anyagi világ fölött, megzabolázva és az ember igényei szerint munkára fogva az emberi természet erőit – írta Nikola Tesla. A világ egyik leghíresebb tudósa messze megelőzve saját korát már a 19. század végén megálmodta azokat az eszközöket, amelyek nélkül ma elképzelhetetlenek lennének a mindennapjaink. A váltakozó áramtól a távirányítón át a vezeték nélküli energiaátvitelig, Nikola Tesla elméjében új világ született, amelyet mára sem laktunk be teljesen. Egy nagyszabású, multimédiás kiállításnak köszönhetően most minden eddiginél közelebbről vehetjük szemügyre a rejtélyes zseni életét és alkotásait. A május 31-én nyíló „Nikola Tesla – Mind from the Future” című tárlaton, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Gyűjteményének udvarában található Tesla Budapest Loftjában beléphetünk a tudós elméjébe, aki megalkotta a jövőt. A kiállításon nem csupán technikatörténeti és történelmi utazást tehetünk, a tudomány a művészettel karöltve idézi meg Nikola Teslát: nemzetközi és magyar művészek alkotásai elevenítik meg az életét, és mutatják be legfontosabb találmányait. Látható lesz az a filmes installáció is, melyben kortárs alkotók nyilatkoznak, Laurie Andersontól Marina Abramovićon át Terry Gilliamig, arról, hogy művészetükre milyen nagy hatást gyakorolt Nikola Tesla munkássága. A kiállítás több rétegben tárja fel a tudós életének történetét, a misztikus úton audio-video guide vezeti végig a látogatókat Gryllus Dorka és Simon Kornél narrációjával. A tárlat Horvátország után először a magyar fővárosban lesz látható, innen utazik tovább Nikola Tesla életének meghatározó helyszíneire, Ausztriától egészen New Yorkig.

„Keresztülvinni a látogatókat Nikola Tesla zseniális elméjén, amelyet a művészetek ugyanúgy inspiráltak, mint a tudomány, és bemutatni mindazon alkotókat, akik a tudós munkásságából merítettek ihletet, hatalmas kihívás – fogalmazott Helena Bulaja Madunić, a kiállítás szerzője, kurátora és koncepciótervezője. – Most először nyílik a közönségnek alkalma rá, hogy a világ egyik legnagyobb tudósát filozofikus elméjén és művészetek iránti rajongásán keresztül ismerhesse meg, mindazon értékek tükrében, amelyek a Budapesten eltöltött hónapjai alatt formálódtak ki” – hangsúlyozta a kurátor. Hozzátette, a lehető legtökéletesebb élmény érdekében egy 500 négyzetméteres multimédiás, interaktív teret alkottak meg, amelyben a közönség úgy pillanthat körbe Nikola Tesla zseniális elméjében, mintha egy mozifilmbe lépne be.

Ahogy a kiállítás címe sugallja, a tudós mintha valóban a távoli jövőből érkezett volna a 19. századba, hogy a saját korában tudományos fantasztikumnak tűnő találmányaival alapozza meg a 21. századi mindennapokat. Az indukciós motor, a rádió, a vezeték nélküli energiaátvitel és a távirányító mind Tesla zsenialitását dicséri. A feltaláló kapcsán azonban a technológiánál mindig jóval többről volt szó, hiszen Nikola Tesla azon dolgozott, hogy jobb hellyé tegye a világot. – A tudományos ember munkája olyan, mint egy kertészé a jövő számára – írta visszaemlékezésében. Az eredetileg a zágrábi Mestrović-pavilonban Helena Bulaja Madunić által megálmodott „Nikola Tesla – Mind from the Future” feltárja a zseniális tudós elméjének titkait, a fizika törvényszerűségeitől a humanista filozófián át a művészetek inspirációjáig.

Nikola Tesla nem csupán tudós volt, hanem alkotó elme, akinek munkái komoly hatást gyakoroltak a különféle művészeti ágakra, az egyedülálló installáció ezekre az ihletett pillanatokra is komoly hangsúlyt fektet. A kiállítás kiindulópontját Helena Bulaja Madunić 15 év kutatómunkáját és kreatív utazását összefoglaló “Mechanical Figures_Inspired by Tesla” című multimédiás alkotása adja. A filmben, amely Horvátország vezető innovációs vállalata, a My Magical Thoughts és a Teslapolis Ltd. támogatásával valósulhatott meg, Terry Gilliamtől Marina Abramovićon át Laurie Andersonig világhírű kortárs alkotók beszélnek a zseniális tudóshoz fűződő viszonyukról. A tárlaton rajtuk kívül a tudós világlátását meghatározó Mark Twain és a Nikola Tesla alkotásaiból ihletet merítő Georges Méliès is felbukkan, ahogy a híres illuzionisták sem hiányozhatnak, J.E.R Houdin ugyanúgy megjelenik, mint nagy csodálója, a magyar származású Harry Houdini, és a kor egyik legismertebb és legvitatottabb misztikusa, George Gurdfieff is.

A kiállítás alulról jövő kezdeményezésként valósult meg a Real grupa ötlete nyomán, Horvátország piacvezető, teljes körű szolgáltatást nyújtó marketing ügynöksége szervezésében, Krešimir Renzo Prosoli vezérigazgató, a kiállítás ügyvezető producerének irányításával. A tárlatot Sascha Machiedo formatervező és a művészeti tanácsadó rendezte, aki több mint húszéves nemzetközi tapasztalatot tudhat magáénak a művészeti, kulturális és üzleti projektek terén.

A Real grupa nemzetközi marketing ügynökség, amely a világ számos pontján jelen van, aktív szerepet vállal különféle kulturális projektek szervezésében, gyártásában és promóciójában.

A szervezők kifejezett kérése volt, hogy magyar művészek alkotásai a történet szerves részeként kapjanak helyet az installációban. A tárlat helyi társszervezője, Winkler Nóra által felkért művészeket a fény, az elektromosság vizuális megragadása köti össze. Így találkozhatunk Szűcs Attila a középgeneráció egyik legfontosabb képzőművészének alkotásaival, aki számos munkájában reflektált Nikola Tesla életművére. „Nincs még egy 20. századi fizikus, aki a fizika és a metafizika határait, egy fantaszta mindentől elrugaszkodott képzeletvilágát, és a nagyon is „kézzelfogható” szabadalmak végeérhetetlennek tűnő sorát olyannyira ötvözte  volna, mint Nikola Tesla. A folyton határokat feszegető, a mai napig rejtélyeket hordozó életműve természetes inspirációs forrás, olyan példa, ami műfajokon átívelve iránymutató és erőt adó” – véli Szűcs Attila, akit festőként elsősorban a Nikola Tesláról készült, és saját korában több ízben meghekkelt archív fotográfiai hagyaték újraértelmezése, érvényessé tétele érdekelt.

Mengyán András fénnyel és fizikával foglalkozó munkáit elsősorban a szellemiségük kapcsolja a feltalálóhoz, míg az évtizedek óta Magyarországon élő, japán születésű Fukui Yusuke művein a szikrázó fények játéka idézi meg a tudós elektromos kísérleteit.

A kiállítás a Tesla számára oly kedves hármas szám jegyében három részre bontva mutatja be a tudós életét és munkásságát. Az udvaron a feltaláló szobra fogadja a látogatókat. Az első emeleti kiállításhoz vezető POP TESLA szekcióban nemzetközi művészek, képregény szerzők és grafikusok Tesláról készült portréival találkozhatnak a látogatók, ezeket Helena Bulaja Madunić spanyol kollégái, Miguel A Delgado és Maria Santoyo kurátorok válogatták össze. A Tesla Szobája a harmadik, és egyben legfőbb egység, ez az a tér, ahol szó szerint beléphetünk a feltaláló életébe. Kilenc tematikus téren keresztül járhatjuk végig Tesla útját a gyermekkortól a New Yorkban töltött utolsó évekig.

Nikola Tesla 1856. július 10-én jött a világra a mai Horvátország területén fekvő Smiljanban. Születése éjjelén hatalmas vihar tombolt, villámok cikáztak az égen, amit a bába rossz előjelnek vett, az édesanya azonban biztos volt benne: fia a fény gyermeke lesz. Nikola Tesla később papi családból származó anyja genetikai örökségének tulajdonította vizuális memóriáját és kreatív képességeit. A kis Nikola már hatévesen olyan problémákra keresett választ, amelyeket környezete még kérdésként sem értett. A kiállításon megismerhetjük a gyermekkori felfedezéseket a szeretett macska, Mačak elektromossággal töltött szőrétől a cserebogarak hajtotta első turbináig. De beleshetünk a család és szűkebb környezetük mindennapjaiba is, ahogy az iskolai évek is elénk tárulnak, Tesla életének első fordulópontjával, a súlyos betegséggel együtt. Édesapja megfogadta, ha Nikola túléli a kolerát, nem küldik papneveldébe, foglalkozhat a tudományokkal. Éppen ezért az általános iskola és a középiskola befejezése után 1870-ben a károlyvárosi (Karlovac) reál gimnáziumban folytathatta tanulmányait.

A varázsütésre meggyógyult fiatal útját Grazon, Prágán és Budapesten keresztül New Yorkba követhetjük a multimédiás tárlaton. A magyar főváros meghatározó szerepet játszott Nikola Tesla életében, hiszen itt hasított belé talán legfontosabb felfedezése, a forgó mágneses mező elve. Emlékírása szerint épp barátjával és munkatársával Szigeti Antallal sétált a Városligetben, amikor Goethe sorait szavalva rádöbbent az indukciós motor működési elvére, amelyet sétapálcájával gyorsan bele is rajzolt a Liget homokjába. Sok más, ebből az időből származó személyes tárgy mellett ezzel a történelmi jelentőségű sétapálcával is találkozhatunk majd a kiállításon. A kimagaslóan tehetséges Tesla később Puskás Tivadar segítségével állást kapott a párizsi Continental Edison Company-nél, majd innen került Amerikába, hogy későbbi nagy ellenfele, Thomas Alva Edison alkalmazásába álljon. Bár az akkor már világhírű Edison mindent bevetett, hogy az egyenáramot diadalra vezesse, az idő ezúttal is Teslát, és a jóval hatékonyabb váltóáramot igazolta.

Nézd meg a galériát!

16 fotó megtekintése

Amerika a tudós számára valóban az ígéret földje volt. A kiállítás azonban a zsenialitását a tengerentúlon újra és újra bizonyító Tesla mellett a bevándorlók életének nehézségeit egyaránt bemutatja. Megtudhatjuk, mi volt a tudós első benyomása New Yorkról, és terítékre kerülnek természetesen a fantasztikus találmányok is, amelyek közül nem egy valódi csodának számított a közönség körében: a tündöklő Tesla-tekercsek, a chicagói világkiállítás világítóberendezései, a Niagara-vízerőmű, vagy távirányítás elődjének számító Teleautomata. Nikola Tesla New Yorkból Colorado Springsbe költözött, ezen a Sziklás-hegységben fekvő településen rendezte be híres laboratóriumát, amely a villámok alatt üldögélő tudós fotójáról vált ismertté világszerte. A keleti partra visszatérve úgy érezte, képes lehet rá, hogy bolygóközivé tegye az emberiséget, a századfordulón megjósolva a világűr meghódítását.  A kiállítás második felében, amely 1900-tól egészen a tudós haláláig tartó időszakra koncentrál, a tudományos eredmények mellett a látogatók megismerkedhetnek a New York-i elit életstílusával az art déco, Tesla legkedveltebb művészeti mozgalmának korszakában, és tanulhatnak arról az új világról, amikor a technika és művészet, Tesla találmányainak és vízióinak köszönhetően, fejlődött.

Bár a látogatókat lenyűgöző mennyiségű inger éri, egy percig sem érzik majd megterhelőnek az őket körülvevő impulzusokat, hisz a kiállítás szórakoztató, interaktív és végtelenül játékos módon mutatja be a tudós életét, és kapcsolatát Magyarországgal. Winkler Nóra szerint ez a budapesti állomás egyik legnagyobb vonzereje, hiszen bár Nikola Tesla nevét szinte mindenki ismeri, azt talán kevesen tudják, hogy találmányainak nagy nemzetközi sikertörténetében a magyar főváros milyen fontos szerepet játszott. E tekintetben is megvilágító erejű lesz a kiállítás.

Nikola Tesla – Mind from the Future (2019. május 31 – szeptember 1.) Helyszín: Tesla Budapest, Tesla Loft (1075 Budapest, Kazinczy utca 21. / C )

KEZDŐLAP