Inkubátoros filmet támogat az amerikai Sundance

2019. június 09. |
Central Médiacsoport Zrt.

Bakony Alexa egész estés, EGY FIÚ címmel készülő dokumentumfilmje elnyerte a Sundance Intézet támogatását. A Filmalap Inkubátor Program keretében készülő alkotás ezzel bekerült a legjelentősebb amerikai filmfesztivál, a Sundance látóterébe.

A Robert Redford által alapított és az amerikai független film fellegváraként jegyzett Sundance Intézet nyilvánosságra hozta a dokumentumfilm projekteket, melyek fejlesztését és gyártását támogatja. A 12 országból érkezett 25 nyertes filmterv között van Bakony Alexa Egy fiú (Tobias) címmel készülő első mozifilmje. A támogatás presztízsét mutatja, hogy a korábbi évek felkarolt alkotásai közül idén 9 filmet is bemutattak a januári Sundance Filmfesztivál programjában.

Bakony Alexa első egész estés filmjének főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki női testbe született, de férfiként azonosul. Szabolcs megyében él a családjával egy kis faluban. Tóbiás édesanyja és családja mindent megtesz, hogy támogassák őt. A dokumentumfilm a szülő-gyerek kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

A filmterv 2016-ban a Filmalap Inkubátor Programjának szakmai zsűrije és a közönség szavazatai alapján elnyerte a Filmalap támogatását. Bő egy éves fejlesztést követően az Egy fiú gyártása 2018-ban kezdődött a Filmfabriq produkciójában.

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott televíziós műsorkészítőként, majd Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm rendező szakon. Alkotótársai – Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó – ugyancsak az SZFE-n végeztek.

Az Egy fiú producerei Dr. Szűcs Ildikó és Osváth Gábor.

Bakony Alexa Filmalap Inkubátor Programjában készülő filmjét élénk nemzetközi érdeklődés övezi. Tavaly a zágrábi nemzetközi dokumentumfilm fesztivál szakmai fórumán, a ZagrebDox-on szerepelt, meghívták a szarajevói filmfesztivál „Talents Pack & Pitch” válogatásába, és márciusban az alkotók a thessaloniki dokumentumfilm fesztiválon is bemutatták a filmtervet szakmai közönségnek.

A Filmalap 2015-ben indított Inkubátor Programjának célja az innovatív és kísérletező filmalkotói bemutatkozások szakmai és anyagi támogatása. A kezdeményezésnek köszönhetően évről-évre öt fiatal pályakezdő tehetség vághat bele első mozifilmjébe. Filmalap Inkubátor Program

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Ismerd meg hazánkat magyar zenekarokkal magyar zene

Ismerd meg hazánkat magyar zenekarokkal

Környezettudatos dalt készített a Follow The Flow dal

Környezettudatos dalt készített a Follow The Flow

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája “himnuszát” dal

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája “himnuszát”

Vitanovics Dusán – Tiszta szívvel film

Vitanovics Dusán – Tiszta szívvel