Hamarosan egy meleg fiatalt sem fognak „átnevelni” Amerikában

2018. április 27.
Végre leáldozhat a hátborzongató táboroknak és terápiáknak, ahol homoszexuális emberekből próbálnak heteroszexuálisokat csinálni. És talán a legmegdöbbentőbb, hogy mindez Donald Trump elnöksége alatt történik.
Fotó: Unsplash.com

Alapvetően nem mondhatnánk, hogy a Trump-éra kimondottan kedvezne az LMBTQ+-jogoknak. Furcsa módon az új amerikai elnök beiktatása óta egy dolog tekintetében mégis pozitív változások indultak el az országban: egyre szigorúbb törvények tiltják a homoszexuálisokat „átnevelő” és „megtérítő” táborok és terápiák alkalmazását.

Ezekről a hátborzongató helyekről sokat olvashattunk már a médiában. A többnyire „vallásos szeretet” jegyében működtetett intézményekben akaratuk ellenére tartják fogságban a fiatalokat, hogy sokszor fizikai erőszakkal próbálják rávenni őket a változásra. Néhány évvel ezelőtt nálunk is bemutatták a Fogságban Krisztusért című dokumentumfilmet, amiben egy „problémás fiatalokkal” foglalkozó keresztény bentlakásos iskolá mindennapjai igazolják a korábban már kiszivárgott híreket. Ütlegelés, fenekelés, elzárás.

A legnagyobb probléma, hogy ilyen helyek például Amerikában is teljesen szabadon, törvényi szabályozás nélkül működhettek, senkit nem érdekelt igazán, mi zajlik az intézmények falai között. Meglepő módon az embertelen helyzetre most épp a Trump-éra hozhat enyhülést. Ahogy a The Daily Beast beszámol róla, Donald Trump és az alelnök, Mike Pence beiktatása óta már öt államban (Új Mexikó, Connecticut, Rhode Island, Nevada, Washington) betiltották a fiatalok szexuális identitásának és orientációjának megváltoztatását megcélzó gyakorlatokat – ezzel már összesen 10 olyan állam van Észak-Amerikában, ahol ez törvényileg is tiltott. Jelenleg is folyik egyébként a törvény elfogadtatása Marylandben, és nagyobb városok, például New York vagy Philadelphia is betiltották a kegyetlen „terápiákat”.

A siker persze nem teljes, nemrégiben Virginiában például elbukott az átnevelő központok és táborok bezáratását megcélzó törvény, viszont az elmúlt két év sikerei így is bizakodásra adnak okot. 2016-ban egyébként Málta volt az első európai ország, ahol megtiltották az ilyen terápiákat, ott 10.000 eurós büntetést, vagy akár két év börtönt is kaphatnak már azok az orvosok, akik ezt javasolják valakinek. Ott a törvény már azt is kimondja, hogy a szexuális orientáció vagy a nemi identitás semmilyen körülmények között nem számít  rendellenességnek vagy betegségnek, és nem olyasmi, amit mások megváltoztathatnak vagy elnyomhatnak.

Nem nehéz belátni, hogy ezek a terápiák nemcsak a brutális eszközeikkel okoznak sérülést a fiataloknak, hanem még inkább a nap, mint nap (szó szerint) beléjük vert üzenettel, hogy ők valamiért „hibásak”, „betegek” vagy egyenesen „undorítóak”. Az ilyen táborok teljesen összetörik a fiatalokat, akik annyira meggyűlölik saját magukat, hogy utána legtöbbször depresszióba esnek vagy még rosszabb esetben öngyilkossággal próbálkoznak. 2015-ben az egész amerikai sajtót megrázta Leelah Alcorn, egy ohiói transznemű fiatal esete, aki egy hasonló átnevelő tábor után vetett véget az életének. A világ felvilágosultabb fele már egyértelműen látja, hogy az átnevelés nem több puszta gyerekkínzásnál, az pedig már nem is lényeges, inkább csak a világ másik felének szóló kétségbeesett érv, hogy természetesen a terápiák nem működnek, nem lehet az emberből néhány hét alatt kiütlegelni a homoszexualitást. Az elmúlt két évben Amerika végre elkezdett odafigyelni az ilyen embertelen esetekre és talán már nem is kell rá sokat várni, hogy egyetlen meleg fiatalt se küldjenek átnevelő táborba.