Sanszneked: a programsorozat, ahol mindenki közösségre és lehetőségekre lelhet

2019. szeptember 24.
Egyetlen életmese színházi estnek indult, amiből végül egy havi sorozat kerekedett. Később mellé társult számtalan testet-lelket emelő, különböző korosztálynak szóló program. Somogyi Eszter és férje, Tóth Szabolcs immáron három éve hirdeti a Sanszneked keretei között: a lehetőségek minden nap szembejönnek velünk, rajtunk múlik, hogy mit kezdünk velük.

Hatalmas limonádé az asztalon, a kertben az őszi munkálatok zajlanak. A Dunakavics teraszán ücsörgünk, ahol a Sanszneked programok javát is szervezik. Eszter kezében a legfiatalabb családtaggal, a kéthónapos Pandórával mesél.

Eszter: Amikor kitaláltuk a Sanszot, még csak az érzés volt meg bennünk, hogy mit is szeretnénk létrehozni. A programötletek, az egész ív, csak nagyon lassan, évek alatt bontakozott ki. Mára minden ötletet abból a szempontból nézünk, hogy valamelyik főbb célunkhoz hogyan kapcsolható. Erősen hiszünk ugyanis abban, hogy korunk legnagyobb népbetegsége, az elmagányosodás ellen kis közösségekben lehet és kell is tenni. Az pedig, hogy az egészségünk a testünk mellett a lelkünk jólétét is jelenti, mára köztudomású, nálunk is alapvetés.

Szabolcs:Nekünk kezdettől nagyon fontos volt a családunk jelenléte. Nekem két felnőtt lányom van, Eszternek egy tízéves kisfia és nemrég megérkezett a közös gyermekünk, Pandóra is. Ők valamennyien, akárcsak a szüleink, a barátaink és a három kutyánk rendszeres résztvevői a Sansz programoknak. Azt tartjuk, hogy mindenki a saját életében a leginkább kompetens és hogy igen sokat lehet egymástól tanulni, ehhez pedig nem feltétlenül kellenek minden esetben szakértők. Ezért is van, hogy nálunk egyetlen előadás vagy észosztás sincs, csupa interaktív együttlétet szervezünk.

A Sanszneked programjában szerepel többféle szabad mozgásos, táncos óra, Élménycsere nap, Életmese Színházi est, kamasz foglalkozás, de terápiás kutyafoglalkozás gyerekeknek és nőknek, illetve anyukáknak szóló időgazdálkodási tréning is. Idén ősztől pedig újdonságként a környezettudatosság is kiemelt téma lesz.

Eszter: Számomra továbbra is a kedvenc a havi Sansz-est sorozat. Ezek olyan interaktív életmese színházi estek, ahol adott témáról beszél a két-három mesélő. A szeptemberi alkalom címe például Mi van, amikor nincs?. Olyan történeteket hallunk majd, amelyek arról szólnak, mit is lehet tenni, ha egy kapcsolatból kiveszett valami fontos, például a szex, az intimitás vagy mondjuk a bizalom. Ezek igaz, kozmetikázatlan, hús-vér emberi történetek, valószínűleg ezért is hatnak nagyon erősen a hallgatóságra.

Szabolcs: Az első estek szervezésekor magunk is meglepődtünk, a vendégeink legalább fele ugyanis férfi. Úgy látjuk, hogy nagyon nagy az igény az erősebb nemben is az érzelmek és nehéz helyzetek kommunikációjára, határozottan nyitás érezhető ezen a területen. Amúgy ez nekünk mindig fontos volt, hogy a Sansz kétlábon álljon és egységben működjön, férfi-női együttműködéssel. Mi Eszterrel mindent közösen tervezünk meg, aztán ő viszi a kommunikációs feladatokat, én a helyszíni előkészítést. A programokon pedig mindketten részt veszünk, kivéve talán a táncot, ami nem éppen az én műfajom. Most ősszel pedig egy egész sorozat indul Zöld háztartás, zöld gyerek címmel, mert azt gondoljuk, ideje hogy mindannyian megtegyük, amit meg tudunk, a bolygónk védelme érdekében.

A Sanszneked programjairól további információ a www.sanszneked.hu oldalon vagy a kezdeményezés Facebook elérhetőségén, https://www.facebook.com/sanszneked/ található.