Marie Claire Olvasói Klub: Az újrakezdés mosolya – könyvekkel lépjünk át 2020-ba

2019. december 27.
"Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Ha olyan az életünk, akkor nem érdemes élni. Ennyinek kell lenni." Június elején indítottuk útjára Dragomán György író gondolatait mottóul véve a Marie Claire Olvasói Klubot azzal a céllal, hogy megmutassuk, olvasni jó, olvasni alap.

Mi ugyanis hiszünk ebben a napi fél órában, ezért Juhász Anna irodalmárral kéthetente hoztunk nektek egy friss, izgalmas, fontos vagy épp megható könyvet, a mi kedvenceinket. Megmutattuk, miket szerettünk mi, és általuk milyen történetek jönnek elő belőlünk. Mert az olvasás valami ilyesmi: barátság, oldószer a magány ellen, társ a kérdéseinkhez, szépség, ami a lelkünkig hat. Minden könyv annyi történet, ahányan olvassák, és ahányan beszélünk róla.

Az Olvasói Klub tizennégy kötete között volt regény, novelláskötet, irodalomtörténet, életrajz és önéletrajzi elbeszélés. Túlnyomó részt a kortárs magyar irodalomból válogattunk: Grecsó Krisztián, Péterfy Gergely, Péterfy-Novák Éva, Kalapos Veronika, Sándor Erzsi, Tóth Krisztina, Simonovics Ildikó, Hidas Judit, Gárdos Péter, Bíró-Balogh Tamás és Dombóvári István könyveit. Volt könnyed olvasmány a nyaralásra, mellette megható kötet ami vigaszt nyújtott, de elemeztük Kosztolányi Dezső vagy bemutattuk Kempelen Farkas történetét. Reagáltunk a napi, aktuális témákra – komolyan foglalkoztunk a családon belüli erőszakkal, az anyaság szépségeivel és nehézségeivel,  a társadalmi elidegenedéssel, az örökbefogadással, benéztünk a színházi függöny mögé és megismertük egy szerteágazó család generációs traumáit. A világirodalom egyik legnagyobb idei szenzációját, Delia Owens történetét is elhoztuk a lápi lányról, ahogy Melinda Gates tiszta és motiváló gondolatait is. Mindennel készültünk, ami szerintünk fontos, amiről érdemes olvasni, majd beszélgetni.

A könyveket meg is nyerhettétek, és öröm volt, hogy több ezren játszottatok velünk!

Az ünnepekre bízunk abban, hogy sokan kaptatok, vagy adtatok könyvet ajándékba. Mi egy Pilinszky János idézettel kívánunk boldog új évet / évtizedet, januárban ismét jövünk kéthetente könyvajánlóval, és a magazinban is tavasztól minden hónapban találkozhattok a Marie Claire Olvasói Klubbal!

Szilveszterre azt is mondhatnánk, hogy magának az Időnek ünnepe, magának a titokzatos földi Időnek a megszentelése. gyönyörű alkalom az igaz derű s tegyük hozzá: a földi öröm számára. Mert valóban az: „földönjáró” ünnep, s ezt a „földi mosolyt” nem is szabad megtagadnunk tőle. Szilveszterkor lépjük át az új év küszöbét, s az elmúlás szomorúságán átragyog az újrakezdés mosolya.

#azirodalomvilágnézet #közösségvagyunk #Mcolvasói klub